Jirkov / Kadaň – Znáte to také? Přijíždíte po pracovním dni ke svému domu, těšíte se, jak si již za chvilku odpočinete a ono ejhle, není kde zaparkovat. Dlouhé minuty bloudíte po parkovišti a doufáte, že někdo odjede. Když máte štěstí, zamykáte auto za chvíli, ne pokaždé to ale vyjde. Problém, který trápí nejedno město, budou letos řešit v Jirkově a Kadani. V jirkovské Mládežnické ulici vybudují centrální parkoviště pro 73 aut, na kadaňském sídlišti C to pak bude rovná stovka.

Jirkov to má za 5,5 milionu

Odlehčit menším parkovištím na sídlišti, to je hlavní účel velké stavební akce. „Stávající parkoviště v okolních ulicích mezi domy a podél silnice už není kam rozšiřovat, situaci je proto třeba řešit. Rozhodli jsme se pro vybudování parkoviště nového, centrálního," vysvětluje jirkovská místostarostka Dana Jurštaková.

Pro nové motoristické zázemí vybrala radnice prostor mezi dvěma sídlištními bloky, nevyužívané prostranství pod domovem důchodců v Mládežnické ulici. Příjezd bude zatím jeden, a to z ulice Krušnohorská na sídlišti Vinařická II. Pro obyvatele sídliště Na Borku, kteří budou mít centrální parkoviště také blízko, bude dostupné po chodníku a po schodišti. I oni se ale v budoucnu „svého" příjezdu dočkají. „Samozřejmě, vybudujeme i druhý příjezd. Kvůli nutným přeložkám, které jsou velmi náročné a nákladné (odhadem se jedná o dalších 4,5 milionů korun), na něj ale dojde později," upřesňuje referentka jirkovského Městského úřadu Eva Dušková.

Pod dohledem kamer

Celá investice vyjde město na 5,5 milionu korun (počítáno bez druhého příjezdu). Součástí stavební akce jsou také přeložky sítí, odvodnění, veřejná zeleň a veřejné osvětlení. Pro pěší se opraví schodiště u přilehlého objektu, včetně bezbariérového pojezdu. Parkoviště bude pod dohledem dvou kamer, napojených na systém městské policie. Na výstavbu získá Jirkov 85% dotaci z Evropské unie v rámci Integrovaného plánu rozvoje města Jirkova – Prostor k životu.

V Kadani si parkování vybrali sami lidé

Zahálet nebudou ani v Kadani. Tady by během léta mělo na sídlišti C vyrůst sto nových parkovacích míst, konkrétně by se mělo jednat o prostor pod ulicí Zahradní. „S nedostatkem parkovacích míst se v podstatě potýkáme neustále, a to v celém městě," říká kadaňský starosta Jiří Kulhánek. „Stavební změny na našem sídlišti budeme provádět na popud samotných obyvatel. Oslovili jsme je dotazníkovou formou a oni se vyjádřili naprosto jasně. Výstavbou parkoviště také kompletně uzavíráme regeneraci celého sídliště, na které jsme pracovali téměř pět let," dodává starosta. A jen pro zajímavost, během těchto pěti let přibylo na „Céčku" něco kolem dvě stě padesáti nových míst pro vaše plechové miláčky (včetně letošní výstavby).

„Počítám, že cenu ještě srazíme"

Závěrem se ještě sluší dodat, na kolik nové parkování město vyjde. Předběžně se kalkuluje s deseti miliony. „Tato cena je cenou projektovou. Plánujeme vyhlásit veřejnou soutěž a počítáme s výrazným poklesem. V každém případě se necháme překvapit," zakončuje Kulhánek.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru