Chomutov – Podkrušnohorský zoopark v Chomutově, to není pouze příjemná procházka spojená s přehlídkou nádherných a mnohdy vzácných zástupců zvířecí říše. Je to například také záchranná stanice pro handicapované živočichy. A právě ta během loňského roku přijala na dvě stovky němých tváří, nejvíce potřebovali lidskou pomoc ježci (27), poštolky (19), veverky (16), rorýsové (13) a jiřičky (13).

káně

„Nejčastějšími důvody příjmu byla drobná i vážnější zranění po střetu s dopravním prostředkem. Po příjmu byl vždy kontaktován zoolog a zvíře bylo co nejdříve prohlédnuto veterinářem a umístěno ve stanici, popřípadě bylo vypuštěno zpět do volné přírody. V několika případech šlo i o vážná zranění, která se bohužel neslučovala se životem," říká pracovník stanice Pavel Krásenský.

Ne každý pomoc potřebuje

Ne vždy se však v záchranné stanici objeví zvíře, pomoc nutně vyžadující. „Důvodem odchytu bývá mylná obava, že jsou mladá zvířata osiřelá. U rorýsů a netopýrů jde často o jedince, kteří nemohou při vyrušení sami vzlétnout ze země nebo v případě netopýrů i o probuzené hibernanty. Také se stalo, že jsme přijali zvíře, které se v naší přírodě volně vůbec nevyskytuje, například želva nádherná a žlutohnědá," doplňuje Krásenský.

Buduje se nová stanice

V současné době pomáhá stanice zvířatům ze spádové oblasti Chomutovska, Kadaňska a Podbořanska. „V letošním roce budou zahájeny stavební práce na vybudování zcela nové záchranné stanice. Svou působnost po jejím dokončení rozšíříme ještě o oblast Mostecka," dodává ředitelka zooparku Iveta Rabasová.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru