Jirkov – Otravují vás podomní prodejci? V Jirkově vyřešili podomní prodej rázně. Radnice vydala obecní nařízení, které nezvaným hostům zakazuje nutit místním obyvatelům různé výrobky či služby. A ačkoliv pravidlo platí už od června, ne všichni ho respektují.

Většina zaplatí pokutu

Od doby, kdy začalo nařízení platit, eviduje Městská policie hned několik oznámení.  „Ze začátku jsme vše řešili domluvou. Poté jsme v několika dalších případech udělili blokovou pokutu a dva postupujeme ke správnímu řízení. Tady s pokutou na místě prodejci nesouhlasili," potvrzuje ředitelka jirkovské Městské policie Marta Bendová.

Smlouvu lze vypovědět

Podomní prodejci nabízejí různé služby. Elektřinu, plyn nebo například koupi nějakého zboží.  Pokud jejich chování obtěžuje, a to tak bohužel většinou je, měli by být ihned přivolání strážníci. „Potíž je, když občané zavolají příliš pozdě. Když už třeba prodejce odejde do jiného domu nebo po podpisu smlouvy," upozorňuje místostarostka Dana Jurštaková. Ani v tomto případě ale není vše ztracené. Málokdo například ví, že smlouvu podepsanou při podomním obchodu je možné do 14 dnů bez sankce vypovědět.

Slevy a bonusy? Nebrat

V každém případě, obezřetnost je vždy více než na místě. Je potřeba mít přehled o tom, kdo se v domě pohybuje a co tam vůbec pohledává. Velký pozor by si měli dávat zvláště senioři, kteří často na úlisné řeči a výhodně vypadající nabídky kývnou. Zvláště když obchodníci nabízejí různé slevy nebo bonusy.

Nutil se do bytů

Příklad ze zpráv městské policie:  V 16:00 hod. prověřeno oznámení o podomním prodeji v čp. 1516 Tkalcovská. Na místě zjištěni dva muži, nar. 1961, bytem Komárno a nar. 1983, bytem Praha, kteří nabízeli změnu dodavatele elektřiny. Podle některých nájemníků byl zejména jeden z nich docela drzý, snažil se dostat až do bytu a vnucoval lepší ceny elektřiny. Rozčiloval se, když o to nájemníci nestáli. Oba jmenovaní nesouhlasili s přestupkem porušením nařízení o zákazu podomního prodeje, proto je věc oznámena k projednání správnímu orgánu

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru