Chomutovsko – Zima je doslova za dveřmi a zlodějíčci si začínají dělat zásoby otopu. Stromy z lesů se ztrácejí po desítkách, po pachatelích jakoby se zem slehla. Problematiky neznalého člověka musí logicky napadnout jediná otázka. Je vůbec možné nepozorovaně zcizit půl stovky stromů?

Z Blatna jich zmizelo sedmasedmdesát

Za poslední dobu evidují policisté hned dva případy těchto poněkud kuriózních krádeží. Lesní zlodějnu poprvé vyšetřovali na Blatensku, tady neznámý „dřevorubec" vykácel a odvezl sedmasedmdesát vzrostlých stromů. Vzniklou ztrátu počítají odborníci na desítky tisíc korun. „Pro obec, která je majitelem, vznikla vlastně dvojí škoda. Zhruba patnáct tisíc je počítáno za dřevo samotné a přibližně stejné peníze musíme počítat za vzniklou ztrátu na budoucí produkci," vyčísluje odborný lesní hospodář.

V Radonicích olše a jasany

Obdobný problém se nyní řeší také v oblasti Radonicka. Z lesního porostu podél železniční tratě kdosi pokácel a odvezl pětapadesát kousků dospělých olší a jasanů. V tomto případě odhadl majitel škodu na dvacet tisíc korun.

Je to otázka 30 minut

Jak známo, před „zloději z povolání" neobstojí nic, co je volně k mání. Takový strom ale není maličkost, do kapsy se nevejde a sedmdesát kusů, to už je vážně trochu mimo chápání. „Ono je to vlastně docela jednoduché. Vemte si, když pojedete kolem a uvidíte, jak někdo kácí stromy. Napadne vás, že je to zloděj? Při takovém množství je jasné, že se dotyční náležitě vybavili. Potřebná odborná technika a tak dále," vysvětluje námi oslovený profesionální dřevorubec. „Sundat a zpracovat jeden strom, to je otázka tak třiceti minut. Při předpokladu, že zlodějů bylo víc, je sedmdesát kusů otázka několika málo hodin."

Kdo to zná, nemá problém

Vysvětlení na jednu stranu dostatečné, přesto ale. Normální člověk tedy nemá šanci rozpoznat lumpa, řev motorové pily ale upoutá natolik, že hajný nebo revírník musí nutně reagovat. „No, tiché to opravdu není. V tomto případě bych ale v hajných chybu nehledal. Mají na starost opravdu velká území, a kdo se jen trochu vyzná, musí mu to vyjít," staví se na stranu revírníků dřevorubec a po chvilce zamyšlení dodá, „řeknu to asi takhle. Kdybych chtěl, nebude pro mě problém vykácet polovinu Nového domu (revír nad Mezihořím - pozn. redakce). A šel bych tam bez absolutních obav, že mě někdo chytí. Jak říkám, kdo to zná, nemá bohužel problém."

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru