Plzeň / Chomutov – S blížícím se mistrovstvím Evropy v krátkém bazénu, které je na programu za dva týdny v dánském Herningu, roste forma českých plavců. V úvodní den domácího zimního šampionátu v Plzni se rozdělovaly medaile v pěti disciplínách, padly dva seniorské a jeden dorostenecký rekord, v hlavních rolích chomutovská Simona Baumrtová, šestnáctiletá naděje ze Žatce Lucie Svěcená a Jan Micka z USK Praha.

Dvě zlata pro Simonu

Simona Baumrtová v Plzni vynechává své nejsilnější znakařské tratě, přesto jí hned první den přinesl dva triumfy a jeden český rekord. Vůbec jako první Češka zvládla Baumrtová polohovku na 100 metrů pod jednu minutu, když dosáhla času 59,82 sekundy a své vlastní maximu vylepšila o 81 setin sekundy. V letošních evropských tabulkách poskočila o pět příček na desátou pozici. Druhé zlato pak chomutovská plavkyně přidala na 50 metrů volný způsob.

V šestnácti letech další rekord

Na stejné distanci se dalším skvělým výkonem zaskvěla také šestnáctiletá rekordmanka ze Žatce Lucie Svěcená.  Hranici dosavadního nejlepšího českého dorosteneckého času posunula na 25,75 sekundy.

Micka osmý v Evropě

Nevídané zlepšení o více než 10 sekund předvedl na patnáctistovce Jan Micka dvojnásobný juniorský mistr Evropy a medailista z juniorského světového šampionátu vytvořil nový český rekord. Dosavadní čas Dominika Bartoše z roku 2009 pokořil o neskutečných 6 sekund a 29 setin. Dnes zaplavané české maximum má hodnotu 14:44,34. Micka se svým časem posunul v evropských tabulkách sezóny z patnáctého na osmé místo.

Zimní mistrovství republiky pokračuje zítra dopoledními rozplavbami a finále začínají v 16 hodin.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru