TIP NA VÝLET: Víte, že u Droužkovic je tajemný menhir? Původní skončil na skládce, obec ale nechala udělat nový
Foto: Jitka Fárová
Výlety

Droužkovice - Jednou z nejzajímavějších a přitom lidem téměř utajovaných nemovitých památek Chomutovska byl menhir u Droužkovic. Díky tomu došlo při rekultivačních pracích na tzv. "Pražském poli" v roce 1996 k jeho skrytí a odvozu na skládku. Ani rychlý zásah obce nepomohl odvezené kameny nalézt.

HISTORIE

Menhir se skládal se ze dvou kamenů, vysokých 90 a 100 cm, u paty od sebe vzdálených 60 cm. Jeden z nich byl vychýlen, částečně povalen. Hmotnost každého z nich činila cca 300 kg. Lidé jim říkaly "Generálské kameny" a podle pověsti označovaly hroby tří generálů. Původně prý totiž byly tři. Kameny nebyly zřejmě místního původu, v literatuře se traduje, že pocházely ze Žatecka.

2901menhirkz2

NEVÍ SE, KDO HO POSTAVIL

Že se jednalo o velmi starý menhir, to dokazovalo silné ohlazení nadzemních částí větrnou erozí, které bylo vidět při srovnání s částmi zapuštěnými do země.

Díky skryvům ornice v širokém okolí, které prováděla šachta, se ví, že v okruhu do 350 m kolem menhiru nebyly žádné archeologické objekty. Menhir tedy nestál přímo na sídlišti či pohřebišti. V okruhu 350 - 1000 m kolem menhiru bylo ale doloženo téměř úplné spektrum pravěkých sídlišť a pohřebišť skoro všech kultur našeho pravěku až raného středověku. Menhir tedy mohl patřit kterékoliv kultuře.

SOUČASNOST

Obec Droužkovice měla zájem obnovit zmizelé menhiry. Repliky obou kamenů byly 12. června 2008 dopraveny na původní místo a usazeny do přibližně stejné polohy jako jejich zmizelé originály a zabetonovány.

KDE MENHIR NAJDETE?

Menhir se nachází na konci obce, za místním koupalištěm u větrací jámy bývalého dolu Jan Žižka. Od ní polní cestou na Chomutov, je přímo vlevo vedle cesty na poli, cca 200 metrů.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru