TIP NA VÝLET: U vrchu Ovčín se kdysi válčilo, dnes je z něj nádherný výhled do okolí
Pohled na vrch Boreč. Foto: Jana Macháčková
Výlety

Čížkovice/Lovosicko – Ovčín je čedičový vrch v Českém středohoří, který se nachází asi tři kilometry jihozápadně od Lovosic. Spolu s Borečským a Sutomským vrchem uzavírá Borečskou kotlinu.

GEOLOGIE

Vrch má tvar kuželu tvořeného olivinickým bazaltem, který prorazil subvulkanickou brekcii. To je typ hrubozrnné sedimentární horniny, která je tvořena ostrohrannými úlomky minerálů a hornin velikosti nad 2 milimetry. Liší se od slepence, u kterého jsou úlomky minerálů a hornin zaoblené. Brekcie má proměnlivou barvu, která závisí na minerálním složení. Vzácně se uvnitř brekcií vyskytují i zkameněliny.

HISTORIE

Východně od Ovčína mezi Vchynicemi a Lovosicemi se 1.10. 1756 odehrála bitva mezi rakouským a pruským vojskem. Byla to první bitva sedmileté války. Z úpatního lomu pochází nález měděných hřiven z doby únětické kultury.

CESTA NA OVČÍN

Podél východního úbočí vede zeleně značená turistická trasa z Radostic na Košťál se zříceninou Košťálova. Po východním úbočí vede zeleně značená cesta, z které je značena odbočka na vrchol Ovčína. Široká cesta se mění na pěšinu, která strmě stoupá přímo na vrchol. Za velkými kameny pod vrcholem úzká cesta prochází hustým porostem trnitých keřů.

Vrchol není přístupný pro kočárky.

FLÓRA

Roste zde bílý čistec přímý, bodlák máčka ladní, rozchodník velký a mateřídouška, které v létě velmi intenzivně voní.

VÝHLED DO OKOLÍ

Na vrcholu se otevírá nádherný výhled do krajiny na Košťálov, Jezerku, Sutomský vrch, Boreč, Milešovku, Lovoš, Radobýl, Říp, Hazmburk a mnoho dalších vzdálenějších vrcholů.

Foto

0102ovcin

Cestou na Ovčín. Foto: Jana Macháčková

0102ovcin2

0102ovcin4

Z vrchu Ovčín je vidět Lovoš. Foto: Jana Macháčková

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru