Na Šluknovsku můžete navštívit Sluneční a vzdušné lázně Karlovo údolí
Záměrem současných majitelů je obnova areálu do původní podoby z počátku minulého století.
Výlety

Ústecký kraj - Znáte Karlovo údolí? Ne? To je škoda. Kdysi to byl v cestovním ruchu pojem. Jedná se o lesní údolí Kunratického potoka, dva kilometry od Šluknova na samém severním cípu Čech. Ještě dnes zde naleznete pozůstatky kdysi slavného výletního lázeňského areálu. Mimořádnou atmosféru celému místu dodává rozpadající se členitá budova na konci příjezdové aleje s formálním lázeňským parkem v popředí. Právě tohle místo navštívil na pozvání nových majitelů náměstek pro cestovní ruch Zdeněk Matouš, který přislíbil pomoc s propagací a nesměroval majitele na Místní akční skupinu, díky které by mohli získat na obnovu areálu finanční prostředky.

„Vždy obdivuji nadšence, kteří si vytýčí takový náročný úkol a odvážně se do něj pustí i bez vidiny brzkého úspěšného dokončení. V případě Karlova údolí je to běh na dlouhou trať, ale místo je kouzelné a navrátit mu dřívější lesk a zašlou slávu si určitě zaslouží,“ řekl při návštěvě náměstek Matouš.

2008karlovonyni

Základy celého areálu položil roku 1872 šluknovský pekař Karel Schütz, když zde připravil zázemí pro drážní dělníky. Postupně sem přicházeli návštěvníci ze širokého okolí, a tak byl areál krok za krokem rozšiřován o nejrůznější zajímavosti, jako byl například vodní kolotoč, pavilon s opičkami, velké dětské hřiště, zábavní park a dokonce i letní sáňkařská dráha. Kolem roku 1900 byla vystavěna lázeňská budova s tanečním sálem a prosklenou dřevěnou verandou s podloubím. Časem místo převzalo město Šluknov a budovu přestavěli na moderní lázeňský hotel v secesním stylu s centrální věžičkou, prostornými stájemi a venkovní terasou s výhledem na parkové úpravy, jak jej známe až dodnes.

2008karlovokdysi

K areálu patřila krom jiného i hájovna, hospůdka, pstruhový rybník pro čerstvé dodávky do lesní restaurace a v neposlední řadě i velmi oblíbené lesní divadlo s kapacitou až 1000 návštěvníků, kde byla v období první republiky hrána četná představení dokonce i v obsazení souborů pražského Národního divadla, či drážďanské státní opery! Z té doby pochází také vlaková zastávka, kterou dnes vlaky jen projíždějí, ale intenzivně se jedná o jejím opětovném zařazení do provozu ‚na znamení‘.

V období druhé světové války místo sloužilo jako lazaret pro německé vojáky a po válce až do 80. let 20. století jako rekreační středisko Dopravního podniku hl. m. Prahy. Časem pak byl areál opuštěný, prodaný do soukromých rukou a od té doby chátral, dílem činností lidí, dílem působením přírody.

2008karlovokdys1

Novodobá historie Karlova údolí začala posledním prodejem v roce 2017. Záměrem současných majitelů je obnova areálu do původní podoby z počátku minulého století. Aktuálně si již můžete posedět v parku nebo ve stínu repliky původního altánu, vychutnat si procházku přírodou kolem podél obnovených vodotečí a sledovat postup obnovy areálu s přibývajícími zajímavostmi skýtajícími nové zážitky.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru