Ústí nad Labem - Hrad Střekov stojí na sto metrů vysoké znělcové skále a je jednou z nejlépe dochovaných hradních zřícenin v České republice. Byl vybudován před rokem 1319 na příkaz Jana Lucemburského k ochraně labské cesty, vinoucí se podél Labe.

Netradiční pohled z hradní věže na zbytek zříceniny a labské údolí. V přízemí věže byla hladomorna, v patře komora pro strážné. Foto: Oldřich Hájek

Hrad postavil na vlastní náklady pražský měšťan Pešík z Veitmile. Do roku 1563 se zde vystřídalo několik vlastníků. Poté hrad odkoupil Václav Popel z Lobkovicz. V držení rodu Lobkoviczů je hrad dodnes.

Jeho silueta je již po staletí symbolem města Ústí nad Labem, jde o oblíbené výletní místo i místo pořádání společenských akcí. U zříceniny najdete i restaurace, prohlídky hradních prostor můžete absolvovat sami s doprovodným textem v ruce, větší skupiny po domluvě s průvodcem, během prázdnin je výklad průvodce vždy jednou za hodinu.

Dospělí zaplatí za vstupné po 85 korunách, děti od 6 do 15 let po 55 korunách. Vstup se psem je možný pouze na vodítku a je umožněn bezplatně. V květnu a září je hrad otevřený od úterý do neděle od 9.30 do 17 hodin, od června do srpna až do 18 hodin. Detailní info ke vstupnému a otevírací době zde.2505strekov

2505bannerstrekovwide

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru