Černice - Čertova kaple, v některých pramenech uváděna také jako Hraběcí kaple, je nedostavěná pohřební kaple rodu Lobkoviců poblíž zámku Jezeří v Krušných horách na Mostecku. Říká se, že kdo se ji pokusil dostavět a překlenout ji střechou, ten zahynul. Kaple je od roku 1958 chráněna jako kulturní památka.

Nachází na východním úpatí Jánského vrchu jihozápadně od zámeckého areálu u lesní cesty, která odbočuje vlevo ze silnice směřující na zámek Jezeří. Stačí projet přes městečko Horní Jiřetína a jeho osadu Černice.

Dříve okolo vedla zeleně značená turistická cesta z Dřínova k zámku. V lese ve svahu nad kaplí se nachází menší výklenková kaplička, rovněž chráněná jako kulturní památka. Na odbočku ke kapli nyní upozorňuje cedule.2805certovka

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru