Mostecko - Vyhlídku na hnědouhelný lom Vršany najdeme u silnice spojující Komořany a bývalou obec Bylany, kde nyní leží průmyslový areál. Leží západně až jihozápadně od města Most. Dobývá se zde uhelné ložisko vyvinuté ve slatinicko-bylanské oblasti Severočeské uhelné pánve.

Vyhlídku můžete navštívit samostatně, nebo v rámci uhelného safari, které pořádá místní těžební firma. Nabízí pohled do těžební jámy, na velkostroje dobývající uhlí i skrývku a na kilometry pásových dopravníků. Po levé straně je vidět již zrekultivovaná krajina, při pohledu od vyhlídky zpět máme za sebou město Most, ukrývající se z větší části za čepirožskou výsypkou.

Uhelné souvrství klesající pod zemský povrch od kopce Ressl do hloubky 90 metrů je zde rozděleno do čtyř uhelných slojí. Lom Vršany navazuje na těžbu uhlí, která v minulosti probíhala na jihovýchod od Mostu v lomu Hrabák a Šmeral. Na západě a severu je ohraničen lomem Šverma, na východě dobývacím prostorem Slatinice a na jihu hygienickým pásmem 500 m od obcí Malé Březno a Vysoké Březno. Pokud se nezmění plány těžby, dojde k přerušení silnice II/255 a následně k přetěžení slatinické výspky, kde se nacházejí nevytěžené zásoby uhlí pod produktovody.

Zásoby uhlí jsou zde ještě na několik desítek let.1705vyhlidka1

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru