Ústecký kraj - Víkend otevřených zahrad připravil Národní památkový ústav na čtyřech místech v Ústeckém kraji na nadcházející víkend. Do netradiční akce se zapojily čtyři objekty: Krásný Dvůr, Libochovice, Stekník a Velké Březno. Jaký je kde program?

Krásný Dvůr – www.krasny-dvur.cz

14. 6. komentovaná procházka zámeckým parkem – Panův templ, Gloriet, Obelisk, Novogotický templ, Čínský pavilon a Goethův pavilon.

V letech 1783–1793 založil Jan Rudolf Černín u zámku rozsáhlý přírodně krajinářský park, první svého druhu v Čechách. Volné travnaté plochy oživuje množství romantických staveb, které často ukončují jako dominanty různé průhledy. Rozloha anglického parku v Krásném Dvoře činí téměř 100 ha.

Libochovice – www.zamek-libochovice.cz

14.–15. 6. Komentované prohlídky, výstava kaktusů a sukulentů. Netradiční prohlídky v kočáře taženém koněm (rezervace nutná).

Zámecký park o rozloze 25 ha, francouzská květinová zahrada, ornamentální výsadby, anglický park s mnoha dendrologickými zajímavostmi, zámecké skleníky.

Stekník – www.zamek-steknik.cz

14.–15. 6. Prohlídka italských terasovitých zahrad s kvetoucími popínavými růžemi

Terasovitá zahrada na Stekníku patří k jedněm z mála zachovalým italským zahradám u nás v Čechách. Hlavní funkcí zahrady bylo v podstatě rozšířit obytnou plochu zámku, byla tedy především zahradou okrasnou a odpočinkovou.

Velké Březno – www.zamek-vbrezno.cz

14.–15. 6. Zámek v květech – květinová výstava připravená ve spolupráci se zahradnickou školou v Libverdě, komentované prohlídky parku

Zámecký park založen v polovině 19. století spolu s rodinným sídlem hraběte Chotka, měl podobu malého přírodně krajinářského parku, který volně přecházel v les. Dnešní podoba pochází ze začátku 20. století – pět hektarů anglického parku a malý francouzský park s výhledem na rybník. Park byl nedávno revitalizován a je zde nově vytvořené rozárium.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru