Litoměřice - V Litoměřicích se v pátek a sobotu konají Hasičské slavnosti. Pokud vyrazíte na výstaviště Zahrady Čech, můžete navštívit mimo jiné rozsáhlou expozici Hasičského záchranného sboru ČR, který je  zároveň jedním z pořadatelů.

Přípravy na hasičské slavnosti na vodním cvičišti v Litoměřicích. Foto: HZS Ústeckého kraje

Jedná se o jedinečné setkání hasičů z celé České republiky - ať již vlastní historickou techniku, nebo se přijedou zúčastnit slavnostního nástupu hasičů na litoměřickém náměstí. Slavnosti sestávají z několika částí - výstavy historické a moderní hasičské techniky na výstavišti, slavnostního nástupu a průvodu hasičů na náměstí a celodenního kulturního programu s mnoha doprovodnými akcemi.

"Na výstavišti Zahrada Čech si budou moct návštěvníci v pavilonu „K" prohlédnout jednak techniku, která přijede z Expozice požární ochrany ve Zbirohu a je často až 200 let stará, tak techniku, kterou hasiči pořídili v loňském roce ze strukturálních fondů EU nebo speciální techniku, kterou disponuje Záchranný útvar HZS ČR," uvedla Nicole Zaoralová, tisková mluvčí generálního ředitelství hasičského záchranného sboru.

K vidění tak bude například dvounápravová ruční zápřahová stříkačka z roku 1910, historická parní stříkačka, ponosná smyková sříkačka nebo celodřevěná koňská tříkačka z roku 1820.


Program oslav naleznete na tomto odkazu


Nejmodernější techniku bude reprezentovat například potápěčský automobil, obojživelné pásové vozidlo „Bobr", pásový záchranný automobil Hägglunds, nakladač Bobcat, vyprošťovací tank nebo traktorbagr Huddig. Mnohá z této techniky byla nasazena například loni při červnových povodních.

Během pátku a soboty čeká na ty, kteří zavítají do pavilonu HZS ČR mnoho zajímavých ukázek, soutěže a kvízy pro děti i spousta hezkých cen pro všechny šikovné malé návštěvníky.

Unikátní ukázku zásahu s ruční zápřahovou stříkačku si připravili členové sdružení Naše hasičská minulost. Jedná se o cvičení, které je přesně secvičeno podle metodiky vydané Zemskou ústřední hasičskou jednotou v roce 1899.

Na sobotní večer jsou připraveny ukázky speciální techniky sloužící hasičům pro zásahy na vodě. Na Lodním náměstí budou probíhat ukázky záchrany osob z řeky leteckými záchranáři s vrtulníkem, plavba soulodí obojživelných pásových transportérů PTS nebo hašení pomocí „bambi" vaku s nabíráním i shozem do Labe.

Slavnostní tečkou celých slavností je pak hasičská hudební fontána, kdy po vzoru Křižíkovy fontány, stříká podle předem pečlivě připravené choreografie: Hasičských proudnic na hudbu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru