Vejprty – Máte rádi umění? Vydejte se do vejprtské Galerie JA.RO., kde v současné době probíhá přehlídka umění karlovarského výtvarníka, keramika a malíře Zdeňka Sláby. Ten se coby vystavující vrátil do galerie po dlouhých sedmnácti letech. Nyní samostatně, jinak se každoročně během letních měsíců prezentuje svými díly na společné výstavě umělců, kteří ve Vejprtech tvoří na výtvarném sympoziu. Zdeněk Slába, jemuž se důvěrně přezdívá „strýčku" sice jednou kvůli své slabosti pro sjíždění divokých i klidných řek fyzicky chyběl, na druhou stranu poslal do Galerie JA.RO. své umělecké skvosty, jimiž sympozium podpořil prakticky.

slaba275

Sportovec, chovatel, politik, učitel

„Když jsem poznala svého budoucího muže, tak mi řekl, že je výtvarník a sportovec, hlavně vodák. Ostatně na vodu spolu jezdíme dodnes. Pak se z něho stal i chovatel králíků a od jisté doby máme doma cedulku „nejlepší chovný samec". Následně se dal Zdeněk i na politiku, jinak je pedagogem na Střední průmyslové škole keramické a sklářské v Karlových Varech, byť už mu letos bude 68 let," přiblížila ve stručnosti svého muže Eva Slábová, která ho zvláště v jeho výtvarných činnostech vydatně podporuje.

„Už doma nesmrdím"

„A o to více, když jsem objevil, že existuje terpentýn, který nesmrdí. Od toho okamžiku mohu malovat doma oleje a ředit si barvy podle libosti, aniž bych zapáchal," dodal k tomu Zdeněk Slába. Právě terpentýn bez výparů a zápachů je vlastně hlavní motivací jeho současné výstavy. „Vždy jsem vystavoval hlavně keramiku, těch pár obrázků, například vzniklých na sympoziích, do toho nepočítám. Proto jsem si řekl, že si teď zadělám na pořádnou výstavu obrazů. Když teď doma manželce nesmrdím, jde mi to pěkně od ruky. Do Vejprt jsem ovšem přivezl jen menší kusy. Je to malá galerie. V září ovšem budu ještě vystavovat v Ostrově a tam představím prakticky vše, co mám."
Ještě deset dní

Výstava Slábových obrazů, které různými formami abstrakce a reality přibližují naši společenskou současnost, zajímavosti a stavby v krajině i jeho osobní myšlenkové pochody je ve Vejprtech k vidění až do 6. června.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru