Milá, Počerady – Na vrchu Milá v Českém středohoří se v sobotu před velikonočním pondělím ocitla schránka s vrcholovým razítkem, jehož otisk do turistických, tuláckých a horochodeckých deníků všem připomene nejen návštěvu vcelku hojně navštěvovaného kopce, ale i pohled z něj na nedalekou Elektrárnu Počerady.

První otisky vrcholového razítka do tuláckých a turistických deníků. Schránka je přitom umístěna poblíž stromu s vrcholovou knihou. Foto: Ota Schnepp

Tu si zvolil jako ústřední motiv razítka právník Jiří Hes, který v ní má jako zaměstnanec Skupiny ČEZ svou kancelář. Kromě jeho osoby ovšem nemá jinak razítko s energetickou společností nic společného. Na radu kamaráda totiž před časem sponzorsky podpořil aktivity občanského sdružení Vrcholová razítka. Za to pak měl právo vybrat si vrchol, na který se společně s ochrannou schránkou umístí a také možnost spolunavrhovat jeho podobu.

Spolu s Jiřím Hesem vystoupali na Milou i členové spolku Vrcholová razítka a jeho kamarádi a kolegové, s nimiž se podílel na různých aktivitách spojených s ochranou přírody a krajiny. Byli mezi nimi i další jeho známí a dokonce i tříčlenný štáb České televize. Celé procesí čítající kolem třiceti osob všeho věku, nejmladší byla devítiměsíční Laura spokojeně si hovící v sedačce zavěšené na hrudníku tatínka, přitom dokonale zaskočilo skupinku německých turistů, kteří se z vrcholu Milé rozhlíželi po krajině či si napůl vleže fotografovali pole žlutě rozkvetlých petrklíčů. Při pohledu na různorodou veselou společnost nesoucí zelená polní nosítka a na nich na dlouhé kovové tyči připevněnou černou schránku a kladivo totiž nevěděli, co si mají myslet. Záhy ovšem pochopili. Ještě rychleji to došlo další skupině, tentokráte české, jejíž členové po spatření čerstvě zatlučené schránky ihned radostně sahali do batohů či kapes pro své turistické deníky.

Vydejte se na romantický výlet a krajinu budete mít jako na dlani

„Milá je skalnatý čedičový vrch. Z části je pokryt lesem, krom něj se zde také nachází maloplošné stejnojmenné chráněné území přírodní rezervace Milá s výskytem teplomilné skalní a stepní flóry, například zde roste chráněný hlaváček jarní. I když není nejvyšší, tak z něj máte okolní krajinu jak na dlani, včetně uceleného pohledu na Elektrárnu Počerady. To je i důvod, proč je elektrárna na razítku, přece jen už se stala typickou součástí zdejší krajiny," vysvětluje Jiří Hes, jinak také lokální patriot z Loun, který České středohoří prolézá už od dětství. Jak ještě přiznal, nejdříve s rodiči a s přibývajícím věkem s děvčaty, neboť není nic ideálnějšího než jít na rande do krásné rozkvetlé přírody se spoustou romantiky.

Jeho slova potvrdila i Hana Benešová, předsedkyně spolku Vrcholová razítka: „Je to tak, dnešní doba je jiná a při pohledů z kopců, hor a rozhleden vidíme nejen krásnou přírodou, ale i některé industriální stavby. Dnes patří do krajiny stejně, jako v minulosti stavěné zámky nebo rozvíjející se města a obce. Jsou její nedílnou součástí. Proto nelze nic namítat nad volbou motivu razítka." Stejného názoru byli i turisté z Chomutovska, kteří si jako první otiskli razítko do svých tuláckých deníčků.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru