Babyboom u jelenů bucharských: Během dvou týdnů se narodila čtyři mláďata
Jedno z nově narozených mláďat jelena bucharského se svou matkou. Foto: 3x Jana Mesteková, Zoopark Chomutov
Zajímavosti

Chomutov - Další radost z čerstvě narozených mláďat prožívají chovatelé v chomutovském zooparku. Tentokrát hned několikrát znásobenou, ve výběhu vzácných jelenů bucharských totiž přivedly na svět potomky čtyři dospělé laně z pěti chovaných. 

První mládě se narodilo 29. května, poslední pak 12. června. Jde o dva kluky a dvě slečny, každé ze čtyř mláďat má jinou matku. „Poslední samice je ještě hodně mladá, takže pro letošek je to zřejmě definitivní číslo,“ dodává k tomu vedoucí zoologie Miroslav Brtnický.

Odchov mláďat je teprve na začátku a stát se může ještě leccos. V zooparku si ale pochvalují už samotný fakt, že chovaná skupina jelenů a laní je sžitá a mláďata jsou pravidelným jarním dárkem. „Loni byly tři, letos čtyři. A doufáme, že za rok budou další,“ potvrzuje zoolog.

1706jeleni1

Chomutovské stádo teď čítá čtrnáct zvířat včetně sedmi mláďat z letošního a loňského roku. Zoopark teď bude hledat jiné zahrady, kam by mohl mladé kopytníky umístit. V České republice ani Slovensku je však nikdo jiný nechová a v rámci evropské organizaci EAZA je má pouze deset zoologických zahrad. Na konci roku v nich bylo chováno jen 57 jedinců.

Chomutovská zoo dokonce vede evropskou plemennou knihu jelena bucharského.

1706jeleni2

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru