Obyvatel přibylo, počet svateb rostl nejvíc za osm let
Na konci roku nás v Česku bylo 10 578 820. Ilustrační foto: e-deniky.cz
Zajímavosti

ČR - Počet obyvatel České republiky se vloni zvýšil na 10,6 miliónu. Přírůstek byl dán nejen zahraničním stěhováním, ale i tím, že počet narozených převýšil počet zemřelých. Češi uzavřeli nejvíc sňatků za posledních osm let. Se zajímavými čísly shrnujícími loňský rok v tomto týdnu přišel Český statistický úřad (ČSÚ).

Podle předběžných údajů dosáhl počet obyvatel Česka ke konci loňského roku 10 578 820. To je o 25 tisíc více než na začátku roku 2016. Díky zahraničnímu stěhování se celkový počet obyvatel zvýšil o 20,1 tisíce. O 4,9 tisíce narostl proto, že narozených bylo více než zemřelých.

„Počet narozených rostl, a to už třetí rok v řadě. Celkem se živě narodilo 112,7 tisíce dětí, nejvíce za posledních šest let,“ uvádí Iva Ritschelová, předsedkyně ČSÚ. Mimo manželství přišlo na svět 48,6 % dětí.

Zemřelo 107,8 tisíce obyvatel, o 3,4 tisíce méně než v roce 2015. Nejvíce osob skonalo v prosinci, kdy začínala chřipková epidemie. Průměrných věk zesnulých mužů byl 72,3 let, žen 79,2 let.

Vloni bylo uzavřeno 50,8 tisíce manželství, což je o 2,6 tisíce více než v předchozím roce. Počet sňatků tak po sedmi letech opět překonal 50tisícovou hranici. „Nejvíce svateb se konalo v červnu, naopak nejméně v lednu. Nejčastější věk ženicha se rovnal 30 letům, nevěsty 28 letům,“ uzavírá Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Soudy rozvedly 25 tisíc manželství, o 1,1 tisíce méně než v roce 2015.

Podle předběžných výsledků bylo v roce 2016 evidováno 35,9 tisíce potratů, o 138 více než v roce 2015. Více jak polovina potratů se řadila do skupiny indukovaných potratů (20,3 tisíce). Samovolných potratů bylo 13,9 tisíce a ukončení mimoděložního těhotenství 1,3 tisíce.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru