Rychlý a okatý pátrač: Šírohlavec východní je novou atrakcí terária
Šírohlavec východní. Foto: Jaroslav Zelinka
Zajímavosti

Chomutov - Od tohoto víkendu je v chomutovském zooparku opět otevřené terárium. Kromě „starých známých“ tu návštěvníci najdou také nový druh hada – šírohlavce východního. A rozhodně je co obdivovat.

Jde o jednoho z nejrychlejších hadů světa a bezpečně ho poznáte podle velkých očí, nad nimiž má ještě zvětšené štítky. Zajímavý je také jejich způsob lovu, kdy často zvedají přední část těla a pátrají po kořisti. Jsou poměrně agresivní a jejich jed může člověku způsobit malátnost, horečku, otok i dočasné ochrnutí zasažené končetiny. Po několika hodinách ale samo odezní.

Zoopark získal šírohlavce z pražské zoo jako dvouměsíční mláďata, a to už loni v červenci. Doteď však byli schovaní v zázemí terária, protože vyžadovali speciální péči. „Museli jsme je uměle krmit, aby si pozvolna zvykli na jejich budoucí potravu, což jsou myši,“ vysvětluje terarista Jaroslav Zelinka. V přírodě totiž mláďata po vylíhnutí loví hlavně hmyz a ještěrky.

Teď už ale trojici šírohlavců mohou obdivovat všichni návštěvníci zooparku. A nejen je, ale všechny obyvatele terária. To bylo na několik týdnů zavřené stejně jako každý rok kvůli zazimování zvířat. Znovu otevřené je od poloviny února.

Šírohlavec východní:

  • Dorůstá délky až 260 centimetrů a dosahuje hmotnosti až 3 kilogramy.
  • Vyskytuje se na Balkáně, Blízkém východě a v severní Africe.
  • Rádi se sluní a dávají přednost sušším oblastem.
  • Před pářením (duben, květen) samci často svádějí souboje. Samice pak snáší až 14 vajíček, inkubace v líhni trvá zhruba dva měsíce.
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru