Ilustrační foto
Ilustrační foto
Zajímavosti

Ústecký kraj - Po celé ČR se už 4 roky pravidelně schází několik desítek mužů se svými svěřenci, na které čeká kritický moment opuštění dětského domova. Patroni dospívající kluky podporují v tomto obtížném životním období a pomáhají jim při vstupu do samostatného života. Do projektu Patron se mohou zapojit nejen jednotlivci, ale třeba také firemní týmy.

„Kluci z dětských domovů jsou většinou dobře hmotně zabezpečeni, ale po odchodu často nezvládnou zátěž související s udržením zaměstnání nebo samostatným hospodařením. Především jim ale v životě schází dospělí, na které by se mohli s důvěrou obracet. A klukům chybí zejména mužské vzory,“ říká k tématu manažer projektu, Lukáš Talpa z Ligy otevřených mužů, která projekt realizuje společně s partnerskými organizacemi Múzy dětem a Atmosférou ze Zlínského kraje.

Patroni se rozhodli dávat mladým mužům místo dárků či finanční podpory něco mnohem cennějšího, svůj čas. Řada z nich se rozhodla svým svěřencům pomoci ve shánění brigád nebo při studiu. Stávají se jim pozitivním vzorem v řešení životních situací, doprovází je na jejich cestě a stávají se jim kamarády, na které se mohou obrátit s prosbou o radu či morální podporu.

„Je to jedna z nejvíce smysluplných aktivit, kterou jsem za poslední roky dělal. Mohu využít všechno, co jsem zažil. Dobré i zlé, úspěchy i chyby. Mohu Štefanovi ukázat, jak na to, aby se chlap udržel na nohou. Nebo jak se na ně zvednout, když občas upadne na hubu,“ říká patron Jan Voves z Plzně.

„Smysl patronství vidím prostě v tom, že jsme tu vedle sebe, máme na sebe telefon a víme, že si můžeme kdykoliv zavolat a můžeme se bavit o našich světech, snech, vizích i plánech. A málo to rozhodně není,“ dodává další z patronů, Petr Naske z Prahy.

O projekt je rozhodně zájem i na straně dětských domovů. „Chlapci mají najednou člověka jen pro sebe. Získávají s ním nové dovednosti, poznatky i zážitky. Nabývají sebevědomí, odvahu zkoušet další věci a hlavně mají kladný mužský vzor,“ říká Hana Vilímková, vedoucí vychovatelka dětského domova Racek ve středočeském Benešově.

Patronem se může stát každý muž starší 30 let, který projde úvodním školením. Po celou dobu projektu je mu k dispozici nejen odborná supervize pro zvládání případných krizových situací, ale také široký tým dalších patronů, se kterými může sdílet zážitky z naplňování své patronské role. Nábor a školení patronů probíhá ve vlnách. Zájemci mohou dorazit na nezávaznou informační schůzku v Praze nebo kontaktovat organizátory projektu a domluvit se individuálně. Termíny i kontakty je možné nalézt na webu projektu www.ipatron.cz

V následujících letech se chystá rozšíření projektu také na druhou polovinu osazenstva dětských domovů. Dospělé ženy se s dospívajícími dívkami, na které čeká odchod z ústavní péče, začnou scházet ve Zlínském kraji. Pokud se model osvědčí, tak jako se osvědčil model mužský, dojde posléze k jeho rozšíření do dalších krajů. Rozšíření projektu je financováno prostřednictvím MPSV z Evropského sociálního fondu.

Příležitost pro lokální firmy

Příležitost k zapojení do projektu mají i firmy, organizace či instituce, které mohou vytvořit a financovat svůj vlastní patronský tým. „Chceme vyzvat především lokální firmy a občanské organizace, aby podpořili mladé lidi vyrůstající v dětských domovech v jejich vlastním kraji. Spojit svojí značku se společensky odpovědným projektem, který má velký dopad na život konkrétních jednotlivců není jen etické. Lokálním firmám se taková investice vrátí v podobě dobrého jména a dlouhodobého uznání ze strany potenciálních zákazníků,“ dodává k tématu Lukáš Talpa.

Liga otevřených mužů, z.s. (LOM) se zaměřuje na zvyšování kvality života mužů. Jeho posláním je podporovat aktivní přístup mužů k osobnímu rozvoji a zdraví, k zodpovědnému partnerství a rodičovství, k profesní seberealizaci a ke společenské angažovanosti, zejména na poli rovných příležitostí žen a mužů. Web: www.ilom.cz

Múzy dětem, z.s. realizují od roku 2003 víkendové výjezdy za dětmi do dětských domovů, kterých se účastní umělci nejrůznějších zaměření. V rámci ČR spolek Múzy dětem spolupracuje s více než 70 dětskými domovy z 14 krajů. Web: www.muzydetem.cz

Atmosféra, z.s. spolek zajímající se o zdravý životní způsob, výchovu přírodou a zážitkovou pedagogikou. Od svého založení v roce 2003 nabízí zapsaný spolek Atmosféra zážitkové programy, především pro střední a základní školy ve Zlínském kraji. Web: www.atmosfera-zs.cz/

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru