Cizinci k nám přicházejí hlavně za prací, je jich u nás už půl milionu
Ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

ČR - Počet cizinců v Česku roste, a to zejména díky příchozím ze zemí Evropské unie. Koncem loňska u nás bylo evidováno 527 tisíc cizinců. Jejich počet se od roku 2010 nepřetržitě zvyšuje. Přicházejí sem hlavně za prací.

„Nejpočetnějšími skupinami cizinců jsou občané Ukrajiny, Slovenska, Vietnamu a Ruska. Více než čtyři desetiny z celkového počtu cizinců reprezentují občané zemí EU, kteří k nám mají snadnější přístup,“ říká Jarmila Marešová z odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Cizinci tvoří 5 % z celkového počtu obyvatel České republiky. Nejvíc jich žije v Praze a středních Čechách. Více než polovina cizinců pobývajících na našem území má povolení k trvalému pobytu. Celkem 244 tisíc cizinců mělo koncem loňského roku přechodný pobyt. Na základě uděleného azylu pak u nás pobývá cca 3 tisíce cizinců.

„Cizinci k nám nejčastěji přicházejí kvůli zaměstnání a podnikání. To se týká hlavně mužů. U žen převažují rodinné důvody. Třetím nejběžnějším důvodem je studium. Humanitární a jiné důvody uvádí bezmála 9 % cizinců,“ dodává Jarmila Marešová.

Ke konci roku 2016 bylo v Česku zaměstnáno celkem 383 tisíc zahraničních pracovníků v pozici zaměstnance. Dalších 86 tisíc cizinců mělo platné živnostenské oprávnění. Cizinci pracující v tuzemsku tak tvořili 9,1 % z celkové zaměstnanosti v národním hospodářství.

„Mezi zahraničními pracovníky, kteří k nám přicházejí z EU, dominují Slováci. Následují Rumuni, Poláci a Bulhaři. Pokud jde o občany třetích zemí, převažují Ukrajinci,“ uvádí Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Podíl cizinců v populaci je v České republice ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi podprůměrný. Vysoký je v Lucembursku nebo Švýcarsku. Naopak nejnižší v Rumunsku a Litvě. 10% podíl cizinců hlásí Německo, kde však žije početně nejvíce osob se zahraničním cestovním pasem, konkrétně 8,6 miliónu. Více než 5 miliónů cizinců žije ve Velké Británii a Itálii, přes 4 milióny ve Španělsku a Francii.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru