Chemické fórum potvrdilo význam a potenciál chemického průmyslu v Ústeckém kraji
1. náměstek hejtmana Martin Klika (vpravo) s Jaromírem Ledererem, místopředsedou představenstva společnosti UniCRE. Zdroj: www.kr-ustecky.cz
Zajímavosti

Ústecký kraj - Ústecký kraj ve spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou uspořádal 22. března Chemické fórum Ústeckého kraje, jehož záměrem bylo při setkání odborníků propagovat chemický průmysl a hledat cesty k zabezpečení lidských zdrojů pro perspektivní chemické odvětví v Ústeckém kraji.

Při zahájení pozdravil stovku účastníků 1. náměstek hejtmana Martin Klika. „Chemie je průmyslovým odvětvím, které je v Ústeckém kraji takříkajíc doma. Vedle těžby uhlí a energetiky je tradiční a důležitou součástí průmyslového profilu našeho kraje. Pro budoucnost tohoto odvětví je důležitá příprava mladých odborníků. V rámci podpory přírodovědného a technického vzdělávání se na přípravě mladých chemiků podílí i Ústecký kraj,“ řekl při zahájení fóra Martin Klika.

Ve svém vystoupení připomněl některé aktivity Ústeckého kraje v oblasti chemie. Pracovní skupina pro chemii iniciovala uzavření Regionální sektorové dohody pro chemii a v rámci její implementace vznikají návrhy řešení vybraných problematik v chemickém průmyslu jako např. řešení nedostatku odborných pracovníků v oblasti chemie. Ústecký kraj je jako jediný region z České republiky členem Evropské sítě chemických regionů (ECRN) od roku 2006. Kraj pomáhá vytvářet lepší prostředí pro chemické firmy v kraji např. zapojením do projektů Logistika v chemickém průmyslu (projekty ChemLog; ChemMultimodal). Zdůraznil i spolupráci kraje s Univerzitou J. E. Purkyně při přípravě vysokoškolských odborníků. V rámci krajského projektu Přírodovědné vzdělávání bude do konce roku 2018 modernizováno 10 laboratoří chemie a 5 odborných učeben chemie v 11 gymnáziích v ÚK s celkovými náklady 40 milionů korun.

V příspěvcích úvodního bloku se odborníci věnovali aktuálním aspektům českého chemického průmyslu v rámci EU, chemickému výzkumu v Ústeckém kraji a potenciálu kraje v oblasti vzdělávání se zaměřením na chemický průmysl. Důležitým tématem byla problematika multimodální dopravy jako příležitosti k posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu v Ústeckém kraji.

Nejvýznamnější partnerské firmy chemického fóra měly v druhém bloku příležitost prezentovat perspektivy chemického průmyslu v kraji z pohledu významných hráčů tohoto odvětví. Přestavily se tak společnosti Unipetrol, Spolek pro chemickou a hutní výrobu, Glanzstoff Bohemie, Mondi Štětí a Glencore Agricukture Czech, která je nástupcem někdejší firmy Setuza, pokračovatelem Schichtových závodů, založených v Ústí nad Labem roku 1848.

Dalšímu potenciálu pro rozvoj nových technologií v kraji se věnoval poslední blok fóra. Spolchemie prezentovala svoji tzv. zelenou chemii, postavenou na využití obnovitelných zdrojů surovin. Účastníci konference získali informace o nanotechnologiích a nanomateriálech, o integraci vodíkové mobility, o neenergetickém využití uhlí a o možnostech zpracování lithiových surovin.

Chemické fórum Ústeckého kraje 2018 představovalo po energetickém fóru, podnikatelském fóru, sociálním fóru, bezpečnostním fóru a dopravním fóru další konferenci, na které se významně podílí Ústecký kraj. První krajské chemické fórum znamenalo nejen výměnu informací a zkušeností, ale přineslo i návrhy, jak zvýšit potenciál chemického průmyslu v kraji, a návrhy na přípravu nových mladých odborníků pro odvětví chemie, které má v kraji předpoklady dalšího rozvoje.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru