V provozu je už sedm desítek mikrojeslí. Dvoje jsou i na Chomutovsku
Ilustrační foto
Zajímavosti

Ústecký kraj - Ministerstvo práce a sociálních věcí umožnilo vznik 72 mikrojeslí. V současné době je jich v provozu 71, další se dětem a rodičům otevřou 1. ledna 2018. V Ústeckém kraji jich funguje šest.

Mikrojesle jsou kvalitní a finančně dostupná služba určená pro rodiče nejmenších dětí. Jedna pečující osoba poskytuje kvalifikovanou péči dětem od šesti měsíců do čtyř let věku v kolektivu maximálně čtyř dětí. Tak je zajištěn individuální přístup ke každému dítěti. Mikrojesle jsou nastaveny tak, aby byly finančně dostupné, v provozu jsou pět dní v týdnu minimálně osm hodin denně.

„Těší nás zájem obcí i široké veřejnosti o mikrojesle, rodiče oceňují především rodinný charakter péče, malý kolektiv, v kterém se děti snadno adaptují, prostředí, které se podobá rodině a individualizovaný přístup pečujících osob. Zvyšuje se zájem rodičů malých dětí o práci na zkrácený úvazek a mikrojesle tak pomáhají skloubit zaměstnání a rodinu,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. 

Projekty na provoz mikrojeslí jsou podpořeny z Operačního programu Zaměstnanost v celkové částce 131 milionů korun. Původně bylo vybráno k podpoře 57 projektů, na základě velkého zájmu byla alokace navýšena a bylo tak umožněno realizovat o 14 projektů více. Celkem bylo podpořeno 71 projektů, v rámci nichž vzniká 72 mikrojeslí. Do budoucnosti plánuje MPSV další výzvu na podporu vybudování a provozu mikrojeslí. Žádat budou moci již existující zařízení, nebo noví zájemci.

Mikrojesle v Ústeckém kraji

Mikrojesle Kyliánek
Oblastní charita Teplice v Čechách
Pod Dolní drahou 89
417 42 Krupka
Zahájení provozu: 1. 4. 2017
Web. stránky: www.teplice.charita.cz

Mikrojesle Chmeláček
Vzdělávací centrum v Podkrušnohoří, z. s.
Dr. Kůrky 2833
438 01 Žatec
Zahájení provozu: 3. 4. 2017
Web. stránky: http://www.vcp-zatec.cz/mikrojesle-chmelacek/

Mikrojesle Proboštov
Spolek přátel Samorostu, z. s.
Panský les
417 12 Proboštov
Zahájení provozu: 1. 5. 2017
Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Mikrojesle Malinka
VIVAjump, z. s.
Jana Koziny 1628/31
415 01 Teplice
Zahájení provozu: 1. 5. 2017
Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Rodinné mikrojesle
Archa 777, z. s.
Nám. Dr. E. Beneše 1772
431 11 Jirkov
Zahájení provozu: 1. 2. 2017
Web. stránky: http://archajirkov.cz/o-nas/

Mikrojesle
Montessori rodinná mateřská škola, o.p.s.
Kochova 1966
430 01 Chomutov
Zahájení provozu: 1. 5. 2017
Web. stránky: www.montessorirms.cz


Odborné garantky projektu pilotního ověření služby mikrojeslí navštěvují nově vzniklá zařízení a pomáhají zřizovatelům řešit případné problémy. Na místě se tak mohou přesvědčit o kvalitě výchovné péče a prostředí mikrojeslí. V současné době byla v rámci pilotního ověření navštívena více jak polovina mikrojeslí, do konce roku pak proběhnou návštěvy u všech poskytovatelů. Návštěvy se zaměřují na způsob práce s dětmi, zpracovaný plán výchovy a péče nebo na kvalitu vybavení zařízení.

Zajímavostí je, že v mikrojeslích pečují o děti i tři muži, kteří splňují podmínky pro péči o děti ve věku od 6 měsíců až do 4 let. V mikrojeslích navíc mohou rodiče pracovat i v době, kdy pečují o své dítě, toho využívají ve 30 % navštívených mikrojeslí. „Setkáváme se s tím, že se rodiče na základě svých zkušeností rozhodnou věnovat péči o děti profesionálně. Pět mikrojeslí bylo zřízeno přímo v domácnosti pečující osoby. Těší nás také zájem o další odborné kurzy a semináře, které pořádáme pro pečující osoby v mikrojeslích, a skutečnost, že si pečující osoby často doplňují nad rámec požadované kvalifikace vzdělání i na vysoké škole“, uvedla Petra Kumová, odborná garantka a vedoucí projektu „Mikrojesle“.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru