VIDEO: Robot pomohl v Krajské zdravotní k unikátnímu zákroku. Pacient bude mít jen minimální jizvu
Roboticky asistovaná operace. Foto: Krajská zdravotní
Zajímavosti

Ústí nad Labem - Lékařští specialisté Kliniky urologie a robotické chirurgie Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem jako první v Česku provedli jednovstupový výkon „single side“ s asistencí robota.

„Podařilo se nám robotický systém da Vinci Xi rozšířit o systém single side. Jde o adaptér, který umožní provést určité roboticky asistované operace ranou v délce do 25 milimetrů. Za pomoci speciálního disku a speciálních trokárů, tedy instrumentů, jimiž se zavádějí nástroje do pacienta, zavedeme čtyři porty: jeden pro kameru, dva pro nástroje a jeden asistentský port. Vše touto pětadvacetimilimetrovou ranou v těle pacienta. Tak jsme schopni provést jednodušší chirurgické výkony za pomoci robota, které zanechají na těle pacienta nejmenší následky,“ popsal podstatu tohoto pro pacienta velmi šetrného zásahu MUDr. Jan Schraml, Ph.D., přednosta Kliniky urologie a robotické chirurgie Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

První operaci s pomocí single side provedl tým přednosty Schramla u pacienta, který měl za sebou několik výkonů na ledvině s vrozenou vadou. Obě ledviny měl od narození srostlé do sebe, do tzv. podkovy, a opakovaně se mu v nich tvořily konkrementy, ledvinové kameny. Z pětadvacetimilimetrové ranky se operatéři dostali k ledvině a povedlo se jim vyndat kámen stejné velikosti, aniž by museli provést větší, invazivnější výkon.

Při druhém výkonu operovali pacientku, které se po gynekologické operaci vytvořila píštěl (komunikace) mezi močovým měchýřem a pochvou. Proto byla tato mladá čtyřicetiletá žena inkontinentní, moč jí odcházela pochvou. Single side bylo zavedeno pupkem, což umožnilo píštěl přerušit a odděleně zašít pochvu a močový měchýř. Pro pacientku to má nejmenší kosmetické následky a nejmenší riziko kýly či krvácení.

Video

https://www.youtube.com/watch?v=uclRyjPYUis

„Nemůžeme si však slibovat, že tímto jednovstupovým robotickým výkonem by šlo nahradit všechny robotické operace. Má to dva aspekty. Prvním je fakt, že výkon není hrazen zdravotními pojišťovnami podle sazebníku a můžeme některé typy výkonů provádět zatím jen díky vnitřní podpoře Krajskou zdravotní. Samozřejmě se budeme snažit využít single side především u komplikací gynekologických výkonů, jako byl ten druhý v pořadí. Do konce letošního roku máme ještě možnost provést pět těchto operací,“ vysvětlil přednosta kliniky MUDr. Jan Schraml, Ph.D.

„Jsem rád, že se daří dlouhodobě zdokonalovat a modernizovat vybavení operativy pro tak špičkové zdravotnické pracoviště, jakým Centrum robotické chirurgie při ústecké klinice urologie a robotické chirurgie pod vedením pana přednosty Schramla je. Po pořízení nejmodernějšího robotického systému da Vinci Xi v roce 2015 a operačního stolu Trumph TruSystem 700dV v loňském roce je využívání "single side" při roboticky asistovaných výkonech dalším milníkem a pokrokem v téměř desetileté historii robotické chirurgie pod Krajskou zdravotní. Díky vnitřním grantům bude moci tým kliniky s podporou Krajské zdravotní uskutečnit tímto speciálním způsobem v příštím roce 15 operací," zdůraznil Ing. Jiří Novák, předseda představenstva Krajské zdravotní.

Robotická chirurgie pomáhá

Robotická chirurgie znamená minimálně invazivní chirurgickou metodu, vhodnou pro operace v dutině břišní a hrudní a v dalších špatně dostupných dutinách lidského těla, například v dutině ústní a hltanu v rámci ORL, zejména všude tam, kam je z anatomických příčin obtížný přístup při otevřené, případně i laparoskopické metodě. Robotické operace jsou pro pacienta vždy šetrnější než otevřené, často přesnější a rozsáhlejší než laparoskopické a pro operatéra vždy ergonomičtější.

Od roku 2008 do 31. října letošního roku operatéři provedli kolem 2500 roboticky asistovaných operací. Letošní novinkou je zavedení metody single side, tzn. provedení operace pouze jedním vstupem do pacienta – jizva o délce 20 – 25 mm.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru