To jsou kukadla! Ptačí říše má v prunéřovských elektrárnách dalšího zajímavého zástupce
Mládě kalouse ušatého, podle autora fotografie Aleše Beránka jich přitom na větvích sedělo víc. Foto: Aleš Beránek
Zajímavosti

Prunéřov – Opravdovým rájem pro opeřené predátory se pomalu ale jistě stávají Elektrárny Prunéřov Skupiny ČEZ.

Ornitologové z ALKA Wildlife, o. p. s., zde již řadu let pravidelně monitorují zahnízdění vzácného sokola stěhovavého, několik párů méně ohrožených poštolek obecných či dokonce jarní sezonní výskyt raroha velkého, který je ještě vzácnější než sokol. Nově se pak k zajímavým dravcům přidala sova, jejíž mládě se podařilo vyfotit v porostu u mazutového hospodářství prunéřovské „jedničky“. Fotografie byly pochopitelně zaslány ornitologu Václavu Beranovi k posouzení.

„Je to kalous ušatý a určitě tam hnízdí, neboť vyfocený jedinec je čerstvě vzletné mládě. Muselo zrovna opustit hnízdo. Ze zaslaného celkového záběru porostu to není jasné, ale zřejmě tam někde bude stračí hnízdo, právě ta kalousi s oblibou využívají pro hnízdění,“ konstatoval Václav Beran, jinak také zoolog a kurátor zoologické sbírky Muzea města Ústí nad Labem a spolupracovník ALKA Wildlife, o. p. s. Podle něj se nejedná o úplně vzácný druh, protože v posledních letech se dost přesunul i do měst. „Rozhodně je to ale pro ornitology zajímavé. Asi si bud muset několikrát udělat čas na celý den a všechny mnou sledované elektrárenské areály Skupiny ČEZ pořádně prolézt. Zmapovat každý dřevinatý porost a poobjevovat vše zajímavé, co v něm lítá, schovává se nebo zrovna sedí na vejcích,“ dodal zamyšleně ornitolog.

2305sova2

Pohled na mazutové hospodářství elektrárny Prunéřov I. V nenápadném porostu jehličnanů si našel domov a vyvedl i mladé kalous ušatý. Foto: Aleš Beránek

Podle internetové Wikipedie je kalous ušatý středně velký druh sovy z čeledi puštíkovitých hnědého a černého zbarvení s charakteristickým prodlouženým opeřením kolem ušních otvorů. Díky němu tak získal svůj název v mnoha světových jazycích. V České republice se jedná o jednu z nejhojnějších a nejrozšířenějších sov vůbec. Jejím přirozeným biotopem jsou převážně řídce porostlé otevřené kulturní krajiny, přes den se často zdržuje v lesích. Je aktivní za soumraku a v noci, v zimě přes den se přitom často zdržuje v menších skupinách. V jeho potravě se nejčastěji objevují hlodavci, díky čemuž je považován za užitečného, ale požírá také jiné savce, menší druhy ptáků a hmyz. K hnízdění nejčastěji využívá opuštěná hnízda krkavcovitých ptáků, kam klade 3 až 7 světlých vajec.

Areál prunéřovských elektráren je tak obohacen o dalšího zajímavého zástupce tuzemské ptačí říše. A pokud podle ornitologa Berana vše dobře dopadne, podaří se možná i sokolímu páru na komínu „dvojky“ vyvést mladé. Po odletu rarožice se totiž pár do budky vrátil a v současné době to vypadá, že samice sedí buď na vejcích, nebo již svým tělem chrání nedávno vylíhlá mláďata.

Autor: Ota Schnepp

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru