Foto: Muzeum města Ústí nad Labem
Zajímavosti

Ústí nad Labem – Devastační sílu válečného bombardování připomněla sotva měsíce před výročím spojeneckých náletů na Ústí nad Labem právě probíhající rekonstrukce kruhového objezdu pod Větruší. Bagr při zemních pracích narazil na pozůstatky historických budov a stavbaři povolali k jejich ohledání muzejníky.

„Šlo o dva sklepy, kde se jasně rýsovaly cihlové klenby a omítnuté stěny. Odkryté pozůstatky staveb jsme nafotili,“ popsala konkrétní nález vedoucí archeologického oddělení ústeckého muzea Eliška Wiesnerová.

Foto: Muzeum města Ústí nad Labem

Pro historiky to nebylo žádné překvapení. Tam, kde se dnes prohánějí auta, stávala městská čtvrť Ostrov vyhlášená rušným společenským životem. Vyrostla už ve středověku a dostala jméno podle toho, že ji ze dvou stan od zbytku města vymezovala voda řek Labe a Bíliny. Německy se jí říkalo fonetickou odvozeninou Ostr. Stávalo tu kino, střelecký dům s velkým sálem, hospody i průmyslové podniky. Přímo prostorem dnešního kruhového objezdu se křížily ulice Ostrovní a Střelecká. 17. dubna 1945 nedlouho po poledni čtvrť prakticky přestala existoval.

Foto: Muzeum města Ústí nad Labem

Spojenecká letadla shodila ten den na Ústí přes 250 tun bomb. Velká část explodovala právě na Ostrově, který ležel přímo v křižovatce tří železničních tratí a koleje byly hlavním cílem náletu. O dva dny později dopadlo na město dalších 300 tun bomb a opět silně zasáhly čtvrť Ostrov.

Foto: Muzeum města Ústí nad Labem

„Právě v podobných sklepích, jaké se teď ukázaly při výkopových pracích, našla smrt řada místních obyvatel. Skryli se tam do bezpečí, ale dostal-li dům přímý zásah, neměli šanci. Zasypané oběti bylo možné z totálně zdevastované čtvrti vyprostit až týdny po náletu, kdy se podařilo uvolnit ulice od trosek. A poslední těla se tu našla více než rok po bombardování,“ popsal dobovou situaci ve čtvrti Ostrov vedoucí historického oddělení Martin Krsek.

Foto: Muzeum města Ústí nad Labem

Vedle vysoké pravděpodobnosti odhalení sklepení starých domů na staveništi pod Větruší nelze vyloučit ani nález nevybuchlé munice. Podle dobových statistik každá desátá puma nevybuchla. Proto před lety, když se kruhový objezd stavěl, proběhl na místě i pyrotechnický průzkum.

Foto: Muzeum města Ústí nad Labem

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru