zdroj: Freepik.com
Zajímavosti

Nepříjemná finanční krize se začíná projevovat i na zadlužování Čechů. Oproti loňskému roku vzrostl počet těch, kdo mají rizikové dluhy. Ukázal to Index rizikového zadlužování České bankovní asociace (ČBA).

Dluží především lidé středního věku

Spotřebitelé jsou hodnoceni bodově na škále od nuly do devíti. Ten, kdo získá více než čtyři body, je podle Indexu rizikový. Jak se boduje?

  • Dva body pro toho, kdo kryje splátky další půjčkou.
  • Dva body jsou za řešení platební neschopnosti půjčkou.
  • Kdo splácí více než tři půjčky dostane také dva body.
  • Jeden bod náleží člověku, který si půjčí, i když má málo peněz.
  • Po jednom bodu získají lidé půjčující si na běžnou spotřebu nebo na zábavu.
  • Bodem ohodnotí Index i ty, kdo si půjčí od nebankovní společnosti a nezjistí, zda má licenci ČNB.

Problematické zadlužení se týká 11 % dotázaných. V loňském roce to bylo 10 % lidí. Převládají muži a lidé s nižším vzděláním. Zodpovědně se naopak chovají lidé do 26 let a senioři. Také lidé s maturitou nebo vyšším vzděláním. Nejčastěji využili lidé půjčku na pořízení vozu či motocyklu (34 %), přes čtvrtinu na rekonstrukci bytu (27 %) a za nimi následuje spotřební elektronika, bílé elektro a vybavení bydlení. Dalších 15 % osob si vzalo úvěr, aby zaplatilo jiný a 13 % na běžnou spotřebu.

Výzkum byl proveden na základě průzkumu agentury Ipsos na vzorku tisíce lidí z ČR ve věku od 18 do 79 let.

Každý sedmý si půjčuje na jiné půjčky

Celkem 14 % Čechů by zvážilo půjčku v případě, že by neměli jak zaplatit jinou splátku. Více než polovina by si šla půjčit do instituce a asi třetina lidí u příbuzných a známých. Loni byl počet takových lidí menší, šlo o 9 %. Do dluhového kolotoče se pak s takovým jednáním může dlužník dostat skutečně snadno. Zdroj úvěrů jednoho dne vyschne, ale splátky se musí platit dál. Proto je důležité mít alespoň šestiměsíční rezervu, což neustále zdůrazňují všichni odborníci. Samozřejmě vytvořit ji není úplně jednoduché a zvlášť v době, kdy jede řada rodin s penězi na doraz a od výplaty k výplatě.

Roste počet lidí, kteří chtějí v příštím roce půjčku

Z úvěrových produktů používají Češi nejčastěji nákup na splátky, kontokorent, spotřebitelský úvěr a hypotéku. Kontokorent slouží běžným nákupům (43 %) a jako možná rezerva (33 %). Na kreditní kartu nakupovalo až 28 % dotázaných. Většina lidí, kteří momentálně splácí více půjček má jen jednoho poskytovatele. Celkově 7 % dotazovaných si půjčilo u více než tři poskytovatelů. V roce 2024 zvažuje 8 % lidí, že si půjčí. Letos to bylo 5 %. Většina chce částku mezi 100 až 200 tisíci korun. Nejčastěji chtějí rekonstruovat byt. Ubylo těch, kteří mají v plánu bydlení vybavit, pořídit spotřební nebo bílou elektroniku. Celkem 15 % Čechu si nechce brát úvěr v příštím roce a 77 % by o tom ani neuvažovalo.

I přes některé nepříznivé výsledky si lidé půjčují bezpečně a tři čtvrtiny dotazovaných se své půjčky nebojí. Především z řad vysokoškoláků. Obavy panují u lidí s nižším vzděláním. Kdyby došlo na neschopnost splácet, třetina by jednala o odkladu a čtvrtina si na zaplacení půjčila od příbuzných a známých.

Lidé si půjčují buď málo nebo hodně

Z dotazníkového šetření jasně vyplývá, že lidé se pohybují mezi dvěma extrémy. Nejčastěji volí menší rychlé půjčky v hodně do dvaceti tisíc korun (18 %). Je to pravděpodobně dáno využíváním kontokorentu, kreditních karet a některých nebankovních půjček. Další část si půjčuje více než půl milionu korun (17 %). Ve srovnání s loňským rokem stoupl počet těch, kdo si půjčili od banky. Zatímco v roce 2022 to bylo 53 %, letos je to 58 %. Více lidí si o peníze říká známým a příbuzným. U mladších ročníků jde dokonce o polovinu z nich.

Filip Hanzlík, hlavní právník bankovní asociace k tomu řekl: „To je samo o sobě dobrá zpráva především z pohledu relativně nízkého rizika, protože z hlediska klienta jde o velmi obezřetný postup. Viditelně také roste jistý optimismus, když stoupá procento lidí, kteří vyjadřují přesvědčení o tom, že své půjčky jsou schopni bez výkyvů splácet“.

U nebankovních půjček hlídejte licenci

Častým problémem půjček mimo banku je ten, kdy si lidé neověřují toho, u koho se chtějí zadlužit. Naprostým základem je ověření licence od České národní banky, zejména u internetových půjček. Tu musí mít každá společnost, která poskytuje spotřebitelské úvěry. Pozor na to, že poskytovatelé podnikatelských půjček tuto povinnost nemají. Lidé si nebankovky vybírají hlavně kvůli jednoduchosti, rychlosti a mírnějším podmínkám.

Platební morálka je stále pozitivní

Objem úvěrů domácností činil na konci září 2 biliony a 225 miliard korun. Podíl nevýkonných půjček je asi 28,9 miliardy korun (1,2 %), kde se drží od loňského června. U hypoték jde o hodnotu 0,6 %. Tato hodnota platí od května 2022. To jsou dobré zprávy, protože je zřejmé, že platební morálka lidí v Česku zůstává stále vysoká a většina lidí se zadlužuje s rozumem a ne víc, než zvládnou platit.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru