Zajímavosti o investování do ropy. Ilustrační snímek
Zajímavosti

Ropa je nejdůležitější energetickou surovinou, která je využívána po celém světě k výrobě paliv. Poskytuje asi 33 % primární energie pro chemický průmysl a od 60. let 20. století zaujímá první místo v energetické bilanci světa. Z tohoto důvodu je ropa také cennou komoditou na burze a její cenové fluktuace otevírají široký prostor pro spekulace.

Zásoby ropy a investování

Prognózy, které naznačují, že zásoby ropy mohou být vyčerpány, ovlivňují růst cen této suroviny - čím méně bude ropy, tím více ceny ropy začnou stoupat. Je však třeba poznamenat, že jsou stále objevována další ložiska ropy a ta je těžena i z obtížně dostupných míst. Navíc největší světové ekonomiky mají rezervy ropy. 

Ropa - v jaké měně se rozúčtovává? 

Chcete-li zjistit aktuální kurz ropy, stačí do vyhledávače zadat například frázi ropa Brent online. Hned si všimnete, že kotace této suroviny jsou uváděny v amerických dolarech. To má velký význam pro fluktuace kotací, protože všechny změny v ceně dolaru budou mít vliv na tvarování cen ropy. 

Abyste začali investovat do této suroviny vědomě, měli byste sledovat nejen cenu ropy, ale také věnovat pozornost cenám amerického dolaru. Měli byste se také zajímat o současnou ekonomickou situaci ve Spojených státech a klíčová politická rozhodnutí pro tuto zemi. Některá z těchto rozhodnutí budou hrát klíčovou roli ve formování cen ropy. 

Ropa - kdo ovlivňuje trh s ropou? 

Největší vliv na ceny ropy má země, které ji nejvíce vyrábějí. V čele jsou zmíněné Spojené státy, ale také Saúdská Arábie, Rusko, Irák, Kanada a Čína. Některé z nich patří do OPEC, Organizace zemí vyvážejících ropu, jejímž cílem je sjednocovat politiku těžby této cenné suroviny. 

Investování do ropy 

Pro začátek investování do ropy nemusíte fyzicky kupovat tuto surovinu. Obchodování s ropou je možné prostřednictvím standardizovaných termínových kontraktů. Zjistěte, jaké máte možnosti. 

  • Investice do ropy pomocí kontraktů CFD - jsou to kontrakty na rozdíl kurzu dostupné na mimoobchodním trhu. Můžete investovat do CFD ropy Brent nebo WTI. V obou případech nemusíte disponovat velkými finančními prostředky na účtu, protože nástroje CFD jsou podléhající finanční páce a lze je rozdělit na menší investice.
  • Investice do ropy pomocí termínových kontraktů - podléhá burzovnímu obchodu (burza NYMEX). Nemůžete ani koupit, ani prodat část kontraktu.
  • Investování do ropy pomocí ETF, tj. investičních fondů. Tyto fondy vydávají cenné papíry ve formě na burze kotovaných podílových listů (ETF).

Pamatujte, abyste se před začátkem investování pečlivě seznámili s trhem ropy. Fundamentalní analýza, založená na porozumění mechanismům formování cen ropy, hraje klíčovou roli ve vaší efektivitě jako investora.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru