Najdou lidi v terénu, pod sutinami a také pod vodou. Se svými psovody se připravovali v dole Centrum
Skupina pomáhá při záchraně lidí v dolech, sutinách, volném terénu či v dalších místech, ze kterých se postižená osoba není schopna dostat. Foto: Olga Markuzziová
Lidé

V neděli 6. září se v prostorách bývalého hlubinného Dolu Centrum v Dolním Jiřetíně, v místě s velkým geniem loci, rozléhal štěkot psů.

V dopoledních hodinách jste mohli psy spatřit ještě v přepravních klecích v otevřených autech zaparkovaných před bývalou hlavní budovou dolu, plné očekávání a vzrušení z toho, co přijde. V prostorách dolu totiž chystala úkryty pro své nedělní cvičení ve vyhledávání osob Záchranná kynologická skupina Centrum.

Skupina pomáhá při záchraně lidí v dolech, sutinách, volném terénu či v dalších místech, ze kterých se postižená osoba není schopna dostat. Spolupracuje s hasiči, těžebními společnostmi, policií. Pes je díky svému skvělému čichu nejosvědčenější prostředek pro nalezení ztracených lidí. Zvládne dokonce vyčenichat člověka až 30 metrů pod vodní hladinou. Skvěle tak supluje a dokonce i nahrazuje moderní techniku určenou k vyhledávání lidí.

ZKS Centrum dostala od společnosti Severní energetická možnost pozemek a budovy bývalého dolu využívat pro cvičení svých členů a jejich přípravu k zásahům. Rozmanitý terén a chátrající budovy jsou k této činnosti přímo ideální.

ZKS Centrum byla založena v září 2018. Jejím hlavním cíle je připravovat mládež, dospělé a jejich psy k záchraně lidí. Zakladatelem byli Miroslav Fencl, Luděk Rada, Markéta Koenigsteinová, Martin Kadleček a Judita Klarnerová. Nyní čítá skupina 18 členů, psovodů a 26 psů různých ras a různých specializací. Sestává z bývalých i aktivních členů Svazu záchranných brigád.

0809zachranari4

Psovod a pes, kteří provádějí výcvik v oboru záchranářské kynologie, tvoří nedílnou kynologickou dvojici. Jeden bez druhého nemohou zasahovat. Pro záchranářskou kynologii se hodí jakýkoliv pes, jelikož k této práci potřebuje hlavně čich a ten je nejlepším smyslovým orgánem psa. Nejnutnější základní příprava psa, který by měl být určen pro záchranářskou kynologii je zhruba tři sta hodin.

Teprve po dalších dvou letech tréninků se může psovod a jeho pes zúčastnit záchranářského zásahu. Pes se dá k této práci začít trénovat již zhruba od jeho tří měsíců, trénovat však lze začít i psa staršího.

0809zachranari2

„Sám mám vlastní zkušenost, kdy jsem začal pracovat se svým psem, když mu bylo dva a půl roku, nakonec jsme se dostali do výjezdové jednotky a jezdil jsem s ním na zemětřesení různě po světě,“ uvedl Leoš Vokál, člen ZKS Centrum.

Součástí týmu ZKS Centrum jsou i tři děti školního věku, Petr Vokál, Klárka Pakostová a Ondra Pakosta, kteří předvedli v terénu svůj záchranářský potenciál. Se svými psy vyhledávali figuranta schovaného pod sutinami. Všichni mladí psovodi to se svými psy zvládli velmi rychle. Jakmile pes figuranta vyčenichal, zaštěkal a na místě dostal odměnu v podobě pamlsku. V praxi by byl pes od místa odveden a v zásahu by pokračovala další četa s vyprošťováním nalezené osoby.

0809zachranari6

„Dělám to hodně rád, hodně se mi líbí, když vidím svého psa, jak pracuje. Můj pes mi do svých čtyř let vůbec neštěkal, Krejsí vždycky někoho našla, ale neštěkala, až minulý rok štěkat začala a to mě hodně povzbudilo, protože začala pořádně pracovat,“ prozradil Petr Vokál o své pětileté fence, se kterou trénuje.

Pro děti je záchranářská kynologie velká zábava, které se mohou věnovat v každém ročním období. Klárku k této činnosti motivoval její děda a věnuje se jí už čtyři roky. Ondru při tom baví hlavně to, že může prozkoumávat polorozpadlé budovy. „Když si uvědomím, že pes může do budoucna někomu zachránit život, tak tím mě to k tomu víc pohání,“ uvedl Ondra. Dostat se k opravdovému zásahu však budou mít všichni tři šanci až v dospělosti.

0809zachranari7

ZKS Centrum je zároveň členem dobrovolných hasičů obce Potůčky v Karlovarském kraji. Nově také spolupracuje s Bílinskou psí výcvikovou školou, ze které by mohli vzejít další kynologičtí záchranáři. Cílem skupiny je mít všechny zkoušky dané Ministerstvem vnitra pro záchranu lidí a mít atesty pro jakýkoliv záchranný zásah v České republice.

I vy se můžete stát členem této skupiny, Záchranná kynologická skupina Centrum přijme do svého týmu i další zájemce z řad dětí i dospělých, z celého Ústeckého kraje. Zájemci se mohou hlásit přes webové stránky http://zks-centrum.cz/.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru