Krušné hory - Čím jsou Krušné hory světově jedinečné a proč by se měly ocitnout po boku takových velikánů světového dědictví, jako jsou třeba pyramidy v Gíze, Velká čínská zeď nebo historické centrum Prahy? Na tuto otázku a mnoho dalších týkajících se těžby rud v Krušných horách a jejich možného zapsání na seznam památek UNESCO odpoví Michal Urban, ředitel Montanregionu. Ten představí v pátek 1. dubna ve velkém sále Valdštejnského zámku v Litvínově svou novou knihu „Horní města Krušných hor – Ústecký kraj".

Litvínovský zámek. Foto: Oldřich Hájek

Stejně jako loňský díl o Karlovarském kraji, popisuje i letos vydaná kniha o Ústecku na více než 300 stranách historii hornických měst od 15. století do současnosti. Kniha obsahuje množství soudobých i historických fotografií, map i nákresů. V každé kapitole navíc Michal Urban prozrazuje tip na výlet v dané oblasti.

„Křest knihy se koná v Litvínově, který sice nemá historický statut horního města, přesto se i na jeho území těžily a zpracovávaly rudy. Například v Šumné se tavily stříbronosné rudy z Oseka," řekl Petr Fišer, předseda Českojiřetínského spolku. Slavnostnímu představení knihy o našem regionu předchází setkání autora se studenty litvínovských středních škol. Michal Urban vedle prezentace o bohaté historii dobývání cenných kovů v Krušnohoří povede se studenty debatu o společných snahách České republiky a Saska o prosazení Hornické kulturní krajiny Erzgebirge/Krušnohoří na Seznam světového dědictví UNESCO.

Dopolední program je věnován pozvaným studentům z litvínovských škol. Odpolední program, kterým v 16,30 hod. akce vyvrcholí, je určen široké veřejnosti. Pozváni jsou všichni, kdo se zajímají o historii, přírodu a atraktivní, byť možná méně známá místa v regionu.

Právě vydaný díl o Ústeckém kraji pojednává o těchto sídlech s historickým statutem horního města: Hora Svaté Kateřiny, Hora Svatého Šebestiána, Hrob, Krupka, Cínovec, Loučná pod Klínovcem, Měděnec, Mikulov, Místo, Osek, Přísečnice, Vejprty a Výsluní.

Na knize spolupracovali i další odborníci. Jako například ředitel mosteckého Oblastního muzea Michal Soukup či Pavel Chaloupka z mikulovské štoly Lehnschafter. Vydání knihy podpořil mj. i Ústecký kraj.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru