Chomutov - Nenecháme si vzít Vánoce, a proto se na rozdíl od Prahy tento víkend v mnoha městech a obcích našeho kraje slavnostně rozsvítí na náměstích a dalších místech vánoční stromy. Slavnostní akty budou provázet různá kulturní vystoupení. Ale víkend přinese i další kulturní, sportovní a společenské akce. Přinášíme vám přehled více než tří desítek těch nejzajímavějších, a to nejen v našem kraji.

NĚMECKO: DRÁŽĎANY – Vánoční trhy

Celý víkend

Tradiční drážďanské vánoční trhy Štrýclmarkt odstartovaly ve čtvrtek 26. listopadu a potvrají až do Štědrého dne do 14 h. Otevřeno bude každý den od 10 do 21 hodin. O dvě hodiny déle, tj. do 23 hodin, bude Štrýclmarkt otevřen v pátek před třetím adventním víkendem, v rámci akce nazvané »Sternstunden« (Hvězdné hodiny). V tento páteční večer mohou návštěvníci na vánočním trhu zažít velkolepou hru světel a potkat magické bytosti v kostýmech. Na adventní víkendy je připraven pódiový program (v němčině). První advent je věnován tradičním saským vánočním výrobkům, tzv. Pflaumentoffelovi - tedy kominíčkovy ze sušených švestek - a pulsnitzkému perníku. V rohu náměstí u kostela Kreuzkirche najdete kouzelný vánoční svět pro děti. Ve stánku turistických informací v severovýchodním rohu náměstí budou zdarma k dostání české vánoční brožury s informacemi o akcích ve vánočních Drážďanech.


MOST: Magistrát města Mostu - PŘEDÁNÍ SVĚTLA SVATÉ BARBORY

Pátek 27. listopadu v 17 hodin

V pátek proběhne slavnostní průvod horníků od Rozkvětu, za doprovodu dechové kapely a malých permoníků, kteří přinesou k mosteckému magistrátu světlo Sv. Barbory a předají ho před obřadní síní magistrátu primátorovi města.


MOST: 1. náměstí – Rozsvícení vánočního stromu

Neděle 29. listopadu od 16 hodin

V Mostě na 1. náměstí se tuto neděli rozsvítí vánoční strom a zahájí tak advent v Mostě. Přijďte nasát krásnou vánoční atmosféru slavnostně rozsvíceného Mostu. Těšit se můžete i na kulturní program, vystoupí Pavel Vítek s orchestrem, spolu s ním zazpívá pěvecký sbor Rozmar ze Základní umělecké školy F. L. Gassmanna v Mostě. Děti budou moci zaslat svá vánoční přání, protože na místě bude také připravena i Ježíškova pošta.


MOST: Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě – Adventní koncert

Neděle 29. listopadu od 18 hodin

V kostele Nanebevzetí Panny Marie v o první adventní neděli 29. listopadu od 18 hodin uslyšíte vokální soubor Čeští madrigalisté. Účinkují Magdaléna Malá, Jan Hádek, Petra Feistauerová, Libor Mašek, Jan Thuri, Filip Dvořák, Miroslav Pšenička.


MOST: Městská knihovna Most – Předvánoční burza knih

Do soboty 28. listopadu

Zúčastněte se předvánoční burzy knih v mostecké knihovně. K mání budou pohádkové knihy, naučné publikace, beletrie, ale třeba také časopisy nebo třeba hudební nosiče. Pobavíte se a ještě můžete pořídit pěkný dárek.


LITVÍNOV: Vánoční jízda po moldavské dráze

Pátek 27. listopadu od 9.45 hodin

Na zajímavou jízdu „moldaváčkem" vás zve Českojiřetínský spolek s partnery. V pátek 27. prosince můžete zažít Vánoční jízdu po moldavské dráze v rámci Krušnohorských Vánoc města Litvínov. Během jízdy vás čeká také zastávka v osecké expozici moldavské dráhy, vyhodnocení fotografické a výtvarné soutěže k Roku moldavské dráhy, ukázka činnosti klubu vojenské historie a vánoční program na Moldavě. Zajištěno teplé občerstvení z vojenské polní kuchyně. Jízdenky budou v předprodeji od úterý 24. listopadu v na litvínovském nádraží v pokladně, v informačním turistickém centru v Oseku, na Městském úřadě v Dubí, Obecním úřadě na Moldavě, v Mostě a Teplicích na nádraží.


LITVÍNOV: Klub Ponorka – Litvínovská Triola

Sobota 28. listopadu od 19 hodin

Na tradiční večer plný poezie a Jam Session vás zveme do litvínovského klubu Ponorka v Citadele. Čeká vás báječný večer plný hodně netradiční poezie, prostor bude otevřený pro každého básníka, nejlépe z ulice. Součástí bude také bazar zbytečností, přineseš, odneseš.


LITVÍNOV: Attic rock club - Wohnout a Vypsaná fixa

Sobota 28. listopadu od 29 hodin

Po více jak dvou letech od jejich úspěšného turné V+W avizují Vypsaná fixa a Wohnout společný návrat na pódia kulturních domů. Turné přinese celkem dvanáct zastávek napříč republikou. Tuto sobotu si je můžete poslechnout i v Litvínově.


CHOMUTOV: Náměstí 1. Máje – Chomutovské Vánoce 2015

Neděle 29. listopadu od 10 hodin

Chomutovské Vánoce se ponesou v é smyslu verš Než se první vločka snese, budou se dít věci v lese, akci moderuje Petr Stolař, těšit se můžete na pohádky Divadla V Pytli, Divadla Krabice, Divadla Ústí nad Labem, hudební vystoupení Krušnohorské dudácké muziky, historické hudby Gnomus, pěveckého sboru Ventilky, staročeské kapely Třehusk. Od 16.30 do 17.30 hodin na Pohádkový příběh sněhové vločky, kdy dojde ke slavnostnímu rozsvícení vánočního stromu, adventního svícnu a výzdoby města, na závěr vás čeká ohňostroj.


CHOMUTOV: Galerie Lurago – Peklo se usadí v sklepeních galerie

Od neděle 29. listopadu od 13 hodin

Již několikátým rokem se ve sklepích Galerie Lurago v Chomutově usadí čerti z Pekelných sklepů ve Žluticích a z Muzea čertů v Úštěku. Jistě tak opět dětem zpestří mikulášské a předvánoční období a připomenou, kde končí zlobivé, ale i ty hodné dušičky.


CHOMUTOV: Galerie Lurago - 1. adventní koncert - RADIM SCHWAB

Neděle 29. listopadu od 19 hodin

Prvním adventním koncertem a rozsvícením první svíčky na adventním věnci zahájíme cyklus adventních koncertů již po patnácté! Zahajuje Ženský komorní sbor z Jirkova pod vedením Šárky Navarové a jako host vystoupí se svým programem hvězda muzikálu Fantom Opery, herec a zpěvák Radim Schwab. Opět se bude podávat zdarma čaj a čaj s rumem na zahřátí.


CHOMUTOV: Krušnohorský zoopark – Advent v Zooparku Chomutov

Od sobota 28. listopadu

Užijte si advent v zooparku Chomutov. Tradiční prostředí krušnohorské vesnice počátku minulého století s dobově vybavenými interiéry vytváří kouzelnou vánoční atmosféru. Kulturníc vystoupení a dílny vám připomenou zvyklosti dodržované stovky let na české i německé straně Krušných hor.


CHOMUTOVSKO: KADAŇ – Rosvícení vánočního stromu

Sobota 28. listopadu od 10 hodin

Mírové náměstí v Kadani se v sobotu rozsvítí osvětleným vánočním stromem. Už od 13 hodiny zde bude probíhat bohatý kulturní program. Na náměstí budou v 10 hodin zahájeny vánoční trhy s ukázkami řemesel. Pro děti se otevřou brány výrobny DDM Šuplík. Vyzkoušet si můžete vánoční zvyky a tradice s divadlem Navenek, vhodit vánoční přání do Ježíškovy poštovny nebo si prohlédnout domácí minizoo. Nepřehlédnutelnou součástí programu budou opět andělé v podání divadla Kvelb. Můžete se těšit na jejich vystoupení s názvem „Advent na kolečkách" Letos do Kadaně opět přijedou krušnohorští havíři, aby předali hornické světlo od sv. Barbory, kterým bude zapálena první svíčka na adventním věnci. Vše završí ohňostroj a slavnostní rozsvícení vánočního stromu.


LOUNY: Mírové náměstí - Rozsvícení vánočního stromku

Neděle 29. listopadu od 13. hodin

V neděli bude na lounském Mírovém náměstí probíhat kulturní pořad, který vyvrcholí slavnostním rozsvícením vánočního stromu. Těšit se můžete například na vystoupení dětí ze základních a mateřských škol, Bludo, vánoční šansony Z. Švarcová. V 17 hodin pak na Slavnostní rozsvícení vánočního stromu. Na náměstí bude také probíhat vánoční trh s tradičními výrobky a občerstvením.


ŽATEC: Adventní běh

Neděle 29. listopadu od 14 hodin

V Žatci se v neděli 29. listopadu poběží, koná se zde totiž 1. ročník Adventního běhu městem. Akce je určena pro všechny milovníky běhu, ať už závodního či kondičního. Poběží se historickým centrem města, a součástí běhu bud také rozsvícení vánoční výzdoby města. Prezentace je u chmelničky mezi 14 a 15.45 hodinou.


LOUNSKO: DOBROMĚŘICE – Zelené Vánoce 2015

Sobota 28. listopadu od 19 hodin

Zelené Vánoce zažijte v restauraci Na Rozcestí v Dobroměřicích. Tešte se na zelenou, která se bude podávat zdarma, fotokoutek a projekci. Slavit se budou výročí kapel Tři sestry Banditos a Krucipüsk. Těšit se můžete na další zajímavé hosty.


LOUNSKO: KRÁSNÝ DVŮR - zámek – Adventní koncert

Pátek 27. listopadu od 18 hodin

Nejznámější české a světové melodie se rozezní v pátek krásnodvorským zámkem. Uslyšíte skladby Mozarta, Dvořáka, Smetany, Debussyho, zahraje klavíristka Helena Vlahačová, barytonista Martin Matoušek a zapěje sopranistka Eva Boháčková.


LOUNSKO: KRÁSNÝ DVŮR - zámek – Adventní jarmark

Sobota 28. listopadu od 18 hodin

Do Krásného dvora dorazte v sobotu na Adventní jarmark, čekají vás trhy a kulturní program na nádvoří, rozsvěcení vánočního stromku, lampionový průvod na náves obce. Těšit se můžete na Vystoupení žáků Základní školy Krásný Dvůr, Australian Buš-kovice, Gothien, hudební skupinu hrající středověkou a dobovou hudbu, Jednotu Panskou, skupinu historického šermu a koncerty několika kapel.


TEPLICE: Dům kultury - 5. Beatový festival Teplice

Sobota 28. listopadu od 18 hodin

5. BEATOVÝ FESTIVAL se zvučnými jmény a porcí výborné muziky vypukne v sobotu v Domě kultury Teplice a přinese spoustu muziky nejrůznějších žánrů tak, aby si každý návštěvník mohl vybrat hudbu, která je mu blízká. Uslyšíte SCHLAK; KRAUSBERRY; JAN SPÁLENÝ; ROMAN DRAGOUN a MEFISTO. Na after party tradičně zahrají MÍCHAČKY BETONU.


TEPLICE: Náměstí Svobody - Teplická vánočka

Neděle 29. listopadu od 14 hodin

Také Teplice rozsvítí v neděli svůj vánoční strom. Tento akt se nese pod názvem Teplická vánočka a těšit se můžete na vystoupení teplických dětí a mládeže, společné zpívání koled. Určitě si nezapomeňte přinést svíčku. Chybět nebudou stánky s občerstvením a vánočním zbožím.


TEPLICE: Regionální muzeum - Výstava VÁNOCE NA KLOPĚ

Pátek 27. listopadu

I docela malá ozdoba dokáže zpříjemnit den a navodit atmosféru pohody vánočních svátků. Letošní výstava patří brožím, špendlíkům a jiným ozdobám oděvů, které mohou inspirovat jako malý vánoční dárek. Kolekce historických broží a vánočních šperků je pořádána ve spolupráci s Muzeem skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.


TEPLICKO: OSEK – Slavnostní rozsvícení vánočního stromu

Neděle 29. listopadu od 16.30 hodin

U oseckého kláštera bude v neděli rozsvícen vánoční strom. Čeká vás také kulturní program, zazpívají děti ze základní školy a mateřské školy Osek, členové ZÚ Kytary DDM Osek a děti z Oblastní charity Most.


TEPLICKO: BÍLINA – Rozsvícení vánočního stromu

Sobota 28. listopadu od 15 hodin

Také v Bílině se můžou lidé těšit na rozsvícení vánočního stromu. Na Mírovém náměstí bude již od 15 hodiny probíhat bohatý kulturní program, ve kterém se můžete těšit třeba na zpěvačku Olgu Lounovou, živý betlém a další vystoupení. Slavností rozsvícení je nachystáno na 18. 30. Kromě stromu rozsvítí bílinské náměstí také ohňostroj a andělský průvod.


ÚSTÍ NAD LABEM: Lidické náměstí - I. Adventní neděle

Neděle 29. listopadu od 13.30 hodin

Slavnostního zahájení adventu a rozsvícení vánočního stromu se Ústečané dočkají v neděli 29. listopadu na Lidickém náměstí. Kulturní program začne ve 13.30 hodin Vánocemi s Albertíkem, dále uslyšíte Bohuše Matúše, Terezu Mátlovou, strom bude rozsvícen v 17 hodin.


ÚSTÍ NAD LABEM: Kostelní náměstí – Slavnostní otevření ledového kluziště

Sobota 28. listopadu od 14 hodin

Slavnostní otevření ledového kluziště s moderátory HIT radia FM. Na zahájení vystoupí Ústecký krasobruslařský klub.


LITOMĚŘICE: ROZSVÍCENÍ VÁNOČNÍHO STROMEČKU

Neděle 29. listopadu od 13 hodin

Letos se bude vánoční stromeček na lounském náměstí slavnostně rozsvěcovat v neděli 29. listopadu. Program je připraven již od 13:00. 1. ADVENTNÍ NEDĚLI nerozsvítíme jen svíčku, ale společně i VÁNOČNÍ STROM na Mírovém náměstí v Litoměřicích. Čeká vás bohatý program pro celou rodinu.


DĚČÍN: Masarykovo náměstí – Vánoční trhy

Sobota 28. listopadu od 12 hodin a neděle 29. listopadu od 13 hodin

Již poslední listopadový víkend se rozsvítí vánoční strom na Masarykově náměstí. Každoroční adventní oslavy začnou sobotním gastrofestem a skupinou Queenmania. První adventní neděle se ponese v tradičním duchu. Hlavní hvězdou programu bude slovenská skupina roku Fragile. Strom rozsvítí primátorka města Marie Blažková v neděli v 17 hodin. Začátek adventu je v Děčíně již tradičně spjat s rozsvěcením vánočního stromu a ani letos tomu nebude jinak. Zajímavé kulinářské zážitky zažijete v sobotu na Masarykově náměstí. Připraveno je dokonce sváteční menu. Návštěvníci se tak mohou těšit nejen na lososovou, ale také na drůbeží polévku. Chybět nebude ani bramborový salát, houbový Kuba, vánoční paštika nebo grilovaná vinná klobása. Ani v letošním roce nebude chybět dobročinná akce pro sdružení Andělé bez křídel, letos pod patronací basketbalisty Jakuba Houšky. Závěr sobotního dne bude patřit skupině Queenmania. V neděli se můžete těšit na slovenskou skupinu roku Fragile.


DĚČÍNSKO: RUMBURK – Loreta Rumburk - Zahájení adventu 2015 v Loretě Rumburk

Sobota 28. listopadu od 9 hodin

V sobotu 28. 11. 2015 se Loreta Rumburk připojuje k celoměstskému Zahájení adventu 2015. Nabídne výstavu betlémů, výtvarné tvoření i žehnání donesených adventních věnců. V ambitu Lorety Rumburk je poprvé k vidění nová výstava dětských betlémů a v kostele sv. Vavřince klášterní betlém z roku 1922. V ambitu se naposledy představuje výstava "Má vlast cestami proměn". V ambitu je možné se seznámit s restaurovanou malířskou výzdobou kaple Panny Marie Lurdské a kaple Pražského Jezulátka. Mezi 9 až 14 hodinou se žehnají adventní věnce. Děti mají připravené tvoření ve výtvarné adventní dílně.


DĚČÍNSKO: JÍLOVÉ - Rozsvěcení vánočního stromu Jílové

Neděle 29. listopadu od 14 hodin

Na vánoční trhy, vepřové speciality, hry a soutěže s vánoční tematikou, koncert a divadýlko jílovských dětí, koncert skupiny Burizon se můžete těšit v Jílovém u Děčína. V 17.45 hodin dojde k slavnostnímu rozsvícení vánočního stromu v zámeckém parku.


DĚČÍNSKO: RUMBURK - Klášterní betlém v kostele sv. Vavřince v Rumburku

Od soboty 28. listopadu od 9 hodin

Krásnou výstavu můžete vidět od soboty 28. listopadu až do 2. února příštího roku v kostele Sv. Vavřince v Rumburku. Betlém z roku 1922 se staví na ploše o rozloze 20 m² v postranní kapli sv. Antonína Paduánského v klášterním kostele sv. Vavřince. Betlém v orientálním stylu pořídili řeholníci z rumburského kapucínského kláštera. Klášterní betlém je přístupný během otevírací doby Lorety Rumburk. Veřejnosti se poprvé představí v sobotu 28. 11. 2015 při celoměstské akci Zahájení adventu 2015. O vánočních svátcích je možné betlém zhlédnout v sobotu 26. 12. 2015 od 14.00 do 17.00 hod. a dále v neděli a v pondělí 27. 12. a 28. 12. 2015 mezi 14.00 až 16.00 hod. Vstupné o Vánocích je dobrovolné.


PRAHA: Roadshow s Veronikou

Pátek 27. listopadu od 19 hodin

V Praze bude slavnostně zahájen projekt Roadshow s Veronikou - Mise naděje pro děti z dětských domovů. Bude se konat 27. 11. 2015 od 19 hodin v industriálním prostoru bývalé tovární haly na adrese Kolbenova 34/a, Praha 9. Odchod z dětského domova je pro mladé lidi těžkou zkouškou, obecně prospěšná společnost Nadání a dovednosti se proto spolu s patronkou Veronikou Kašákovou snaží být dětem v těchto těžkých chvílích na blízku. Tímto slavnostním večerem bychom proto rádi společně s Vámi odstartovali nový projekt, jehož cílem je pomoci dětem při vstupu do nové etapy jejich života. Moderátorem večera bude Karel Kašák, bratr Veroniky, se kterým vyrůstala v dětském domově. Celým večerem Vás bude hudebně provázet Robert Ferenc, klavírista z dětského domova, a to společně s mladou talentovanou DJ Kao Oui. Hlavním programem večera budou módní přehlídky návrháře Sama Dolce a Svatebního salónu Delta, jejichž modely obléknou přední české modelky Lucie Váchová Křížková, Aneta Vignerová, Tereza Fajksová, Nikol Švantnerová, Eliška Bučková, Gabriela Dvořáková, Gabriela Kratochvílová, Lenka Taussigová, Olga Bursíková a Veronika Procházková.Těšit se můžete na kostelní sbor Post Scriptum v čele se solovou, gospelovou zpěvačkou Leonou Gyongyosi, vystoupení tanečnice Veroniky Hájkové ze skupiny JAD Dance Company známého tanečníka Yemiho AD. Čím lepší start, tím lepší výsledky. Přijďte i Vy vyjádřit dětem Vaši podporu.


PRAHA: Vánoční trhy Praha 2015

Od 28 listopadu od 10 hodin

Nejvyhlášenější evropské trhy můžete navštívit v našem hlavním městě. Advent se bude slavit na Staroměstském náměstí, Havelském náměstí, na Starém městě, Václavském náměstí, náměstí Republiky, Tylovo náměstí, náměstí Míru a Výstaviště Holešovice. Na Staroměstském náměstí se můžete těšit na adventní vesničku s typickými domky, kde zakoupíte vánoční dekorace, drobné dárky i občerstvení každý den od 10 do 22 hodin. Stánky s občerstvením mohou mít otevřeno až do půlnoci. Také letos je připraven pro návštěvníky trhů atraktivní suvenýr, který si odnese ten, kdo ochutná svařené víno. "Svařák" si totiž můžete koupit ve speciálním hrníčku, který tak obohatí sbírku nejedné domácnosti. Vánoční strom na Staroměstském náměstí se letos nedočká slavnostního rozsvícení. Krizový štáb Hlavního města Prahy zrušil slavnostní akt z bezpečnostních důvodů.


NĚMECKO: PEVNOST KÖNIGSTEIN - „Königstein – Vánoční pohádka"

Od soboty 28. listopadu

Pevnost Königstein otevírá i letos na každý adventní víkend svůj vánoční trh pod názvem „Königstein – Vánoční pohádka". Již po dvacáté nadchne svou nezaměnitelnou venkovskou atmosférou na místě položeném 247 metrů nad řekou Labe. V sobotu 28. listopadu ve 12 hodin bude nakrojením obří pevnostní štoly trh slavnostně otevřen. „Königstein – Vánoční pohádka" se koná již od roku 1996 a přitahuje na pevnost Königstein každoročně kolem 40 tisíc návštěvníků.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru