Student herectví si jde za svým snem: Uchvátil ho cirkus, kde hraje i hororového klauna
Foto: archiv M. B.
Co se chystá

Chomutov, Most – Třiadvacetiletý Matěj Břešťák z Mostu navštívil první cirkusové představení někdy ve třech letech. Tento svět se mu natolik zalíbil, že každý další cirkus, který přijel do města, musel vidět. Nakonec si splnil sen a v šapitó rovněž vystupuje. Vidět ho budete moci i v Chomutově.

„Pamatuji si, že pokaždé, kdy cirkus odjel, jsem doma organizoval představení pro rodinu a známé nebo stavěl z kostek model cirkusu. Tudíž se mi povolání jako policajt nebo kosmonaut vyhnulo. Snil jsem pouze o své cirkusové dráze,“ vypráví Matěj Břešťák.

S postupnými roky si začal vymýšlet nejrůznější vystoupení, se kterými postupně začal vystupovat před publikem. Před několika lety se právě v Mostě seznámil s jednou z tradičních cirkusových rodin, se kterou si byli vzájemně sympatičtí. „Naše sympatie se postupně zvětšovaly a já jsem tak začal poznávat cirkus, chov zvířat i jednotlivé tréninky. Jezdil jsem k nim vždy na víkend, jarní prázdniny a pak i na celé léto. Cirkus mě zkrátka naplňoval a to, co jsem dlouhá dětská léta obdivoval zpoza publika, jsem začal poznávat na vlastní kůži,“ přibližuje.

0403klaun1

Po studiu na mosteckém gymnáziu začal navštěvovat Vyšší odbornou školu hereckou v Praze, kde nyní dokončuje poslední ročník oboru herectví a moderování. A to se více než hodí. V cirkusu působí již několik let, jako komik, pod jménem MaTé a jako akrobat na vzdušné čínské tyči.

Cirkus Ohana se podle jeho slov oproti ostatním českým cirkusům liší svou výpravností a divadelním pojetí celého programu. Má přesně daný příběh, tedy i úvod a konec. V letošním roce se diváci mohou těšit na show lachtanů, slonice, vystoupení ve vzdušné síti, čínské tyči i glóbu, dále pak na žonglérské trio či ekvilibristiku. Vystoupí i akrobatické duo, finalisté pořadu Polsko má talent, 5letá Marcelka a její tatínek Robert, jejichž video na internetu vidělo více jak 6,5milionu lidí. Vystoupí artisté z Velké Británie, Portugalska, Německa, Maďarska i České republiky. „Více nebudu prozrazovat, aby se diváci měli na co těšit. A navíc přivážíme i druhé představení pro dospělé publikum, první horor cirkus v České republice,“ zve k návštěvě Matěj Břešťák.

0403klaun2

Hororové programy jsou v posledních letech velmi oblíbené, například v Německu. „Hledali jsme cestu, jak českému publiku vrátit chuť navštěvovat cirkus, a tak jsme se rozhodli zkusit vytvořit druhé představení plné hororových postav, krve a také lekavých situací, a tím tak pozvat i dospělé publikum do cirkusu. V zahraničí je normální, že do cirkusu přijdou i mladí na rande, bez dětí. Baví mě proměna z chlapce z jungle do hororového klauna, kterého v představení ztvárňuji. Často se stává, že lidé po cirkuse běhají a velmi se bojí. Ale o tom, ať se přijdou přesvědčit lidé,“ přibližuje mladý herec.

Cirkus hostuje v Chomutově od 14. do 18. března na Kamenném vrchu, začátky představení jsou ve všední dny a v sobotu od 17:00, v neděli od 14:00. Horor cirkus bude od 16. do 17. března od 20:30. Více informací na facebooku cirkus OHANA nebo tel. čísle 721 581 709.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru