Klášterec nad Ohří - Klášterecká Galerie Kryt má opět co nabídnout svým návštěvníkům. Tentokrát budou k vidění rozmanitá umělecká díla několika umělců, kteří jsou s Kláštercem spjati a kteří již ve svém oboru mnohé dokázali. Plastiky z kovu či dřeva, umělecké sklo, kresby, malby i grafiky uvidíte na znovuobnovené tradiční výstavě kláštereckých výtvarníků Kláštereckém salonu 2015, který zde bude v tomto měsíci zahájen.

Výstavy se účastní také Lukáš Jabůrek.

Třemi obrazy velkých formátů, které nesou název Viva emptiness, a jimž vévodí realisticky ztvárněná figura koně, se představí Miroslav Javůrek. Jeho tvorba je známá i díky nástěnným malbám, které vytváří v soukromých či veřejných prostorách. Miroslav Javůrek přistupuje k tvorbě skrze duševní psychologii místa a děje. Propojuje svět figurálních a realistických malířských kompozic se světem sochařsky vytvořených scenérií figur se světem starobarokních schémat a vytváří z nich zcela novou atmosféru.

Veřejnosti dobře známý vynikající klášterecký sochař, umělecký kovář a restaurátor Karel Meloun představí své dvě plastiky z kovu s názvy Pocta H. R. Gigerovi a Dmitru Ukrajinskému.

Jitka Kůsová je známá i v zahraničí, kde získala již několik ocenění. My ji vnímáme jako sochařku, která se věnuje expresivní figurální kresbě a z materiálů se nebojí ani kamene a dřeva. Uvidíme cyklus kreseb Vzpomínky. Její doména je pátrání v rovinách nadvědomí. A svůj existencionalismus obrací na pomoc duchovní obrodě společnosti. V sochařství hledá nové funkce a vyjadřovací jazyk, vystaví dřevěnou sochu Otisk.

Hlavní místnost galerie Kryt svými příběhy v obrazech dotvoří Jan Choura, který profesně působí jako pedagog v ZUŠ Litoměřice. „Obrazy by nás neměly nechat v klidu. Nejdříve nás do obrazu většinou vtáhnou barvy a tvarosloví, pak se začneme zamýšlet nad obsahem. Za každým obrazem je příběh" říká Jan Choura a dále prozrazuje, že většina malířů maluje právě svůj životní příběh. A to v jakékoliv podobě. „Každý z obrazů je tedy namalovaný zážitek a to jak z dětství, tak i ze současnosti. V obraze ale nepopisuji přímo samotný děj, ale spíše dopady zážitku na mojí duši. Něco, co je pro někoho naprosto banální událostí, může pro jiného znamenat podstatný moment. A právě osobní vnímavost a zároveň řemeslný um umožňují umělcům dělit se o příběhy, které prožívá v určitém časovém období snad každý z nás," uvádí dále Jan Choura.

Ke klášterecké přehlídce se přidal i Martin Manojlín, který uspořádal již téměř 40 samostatných výstav nejen v Čechách, ale i v Polsku a v poslední době i několik ve vzdálené Číně. Ve svých grafikách znázorňuje realisticky i s nádechem abstrakce zejména přírodní motivy. Převážně se věnuje exlibris, ale i volné grafice. Na světových přehlídkách však získávají ocenění právě jeho exlibris, kde porotci oceňují hlavně jeho osobitost, barevnost a čistotu grafického projevu v dnes sběrateli opomíjené a nedoceňované technice klasického linorytu a dřevořezu. Tyto na první pohled obyčejné techniky obohacuje o prvky aktivní a strukturální grafiky. V neposlední řadě zaujme jistě pozornost i jeho metoda mnoha barevných soutisků zpravidla z několika tiskových matric.

Abstraktní vyjadřování přírodních motivů i lidských vztahů je doménou i místního výtvarníka Oty Schneppa, který má v současné době samostatnou výstavu v chomutovské Hřebíkárně. Svá díla všeobecně nazývá Pačmagy. Zatím má za sebou šestnáct výstav, z toho sedm autorských. Jeho pastely, akryly, oleje a černobílé perokresby se nacházejí převážně v soukromých sbírkách, a to jak v ČR, tak i na Slovensku či ve Slovinsku, SRN a USA.
Hravá forma vyjadřování příběhů lidí i zvířat je vlastní Martinu Kubátovi, který představí své ilustrace v knížkách pro děti i dospělé. Jedna z jeho knížek dokonce získala ocenění Nejlepší kniha roku.

Výstavy se účastní také Lukáš Jabůrek, sklářský výtvarník, umělecký ředitel sklárny Moser a šéf vývojového střediska Studio Moser, sklárny Moser v Karlových Varech. Absolvent Vyšší odborné školy sklářské v Novém Boru patří k nejmladší generaci sklářských výtvarníků a přesto má již bohaté zkušenosti z práce v ČR a zahraničí. Prosadil se jako brusič skla a autor vlastních návrhů, ve kterých využívá své řemeslné zázemí a výtvarné školení získané uprostřed novoborské sklářské komunity, kde je stále živá sklářská tradice spojující špičkové řemeslo a výtvarnou kreativitu. Navrhuje umělecké solitéry i špičkové užitkové sklo a ve své práci harmonicky propojuje svět sklářského umění a exkluzivního designu.

Na klášterecké přehlídce nebude chybět ani David Meloun se svými šperky z kovu a obrazy. Realizací námětu spojeného s Kláštercem se představí Roman Štětina, čerstvý držitel ceny Jindřicha Chalupeckého. Galerie Kryt tak ožije rozmanitými díly autorů, které spojuje jak vztah k městu, tak radost z tvorby a osobitost jejich výtvarného rukopisu. Můžeme se tak těšit na velmi zajímavou přehlídku současného výtvarného umění.

Výstava bude zahájena v Galerii Kryt, nám. Dr. E. Beneše 85 Klášterec nad Ohří, 6. března v 17 hodin a potrvá až do 2. dubna letošního roku.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru