Chomutov - Už samotný název Czech Glass Masters naznačuje nevšednost a vysokou úroveň výstavy. Ano, ve Špejcharu v Chomutově představuje svá díla třiadvacet skutečných českých sklářských mistrů v čele s bývalým Chomutovanem Lukášem Jabůrkem, všichni pod hlavičkou karlovarské sklárny Moser.

„Ta jako jediná z České republiky patří do světové špičky a její díla jsou zastoupena v nejprestižnějších uměleckých sbírkách i na královských dvorech," zdůraznil hlavní kurátor Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou Petr Nový. Lukáš Jabůrek, který je uměleckým ředitelem sklárny a výstavu připravil, o kolekci řekl, že jde o přehled nejvýznamnějších sklářských výtvarníků a nejreprezentativnější soubor jejich děl v ČR. „Chtěl jsem udělat průřezovou výstavu jako takovou formu poděkování výtvarníkům spolupracujícím s Moserem. A když už jsem se do organizování pustil, řekl jsem si, proč ji neudělat v Chomutově? Přece jen zde mám kořeny a zázemí, mám to tady rád a je to pro mě také pocta," vysvětlil výběr Špejcharu Lukáš Jabůrek.

V Chomutově má kolekce premiéru, po Novém roce ji uvidí Český Krumlov a pak pocestuje za oceán do New Yorku. Obsahuje 70 výtvorů, jejichž cena je vyčíslena na 5,6 milionu korun.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru