Chomutovsko - První zářijový víkend se přiblížil a bude plný velkých akcí pro veřejnost. Je libo Mostecké slavnosti, Dočesnou, Den horníků nebo Mistrovství světa ve svíčkové? Nebo ještě něco jiného? Přinášíme vám výběr toho nejzajímavějšího v regionu.

Jeden z předchozích ročníků mistrovství světa ve svíčkové.

CHOMUTOV: Nakoukněte do historie Chomutova

Sobota 6. září od 9 do 17 hodin
Chomutované i návštěvníci města mají opět možnost navštívit památky, z nichž některé bývají během roku nepřístupné, a to zdarma v rámci Dnů evropského dědictví. "Chomutov má bohatou historii a jeho obyvatelé i turisté se tak mohou například podívat do míst, kde vznikla legenda o bezhlavém mnichovi, který střeží město před neštěstím," zve k prohlídce primátor Jan Mareš. V sobotu 6. září bude od 9 do 17 hodin otevřena v jezuitském areálu galerie Špejchar a galerie Lurago, dále v Domě Jiřího Popela expozice oblastního muzea a kostel sv. Ignáce. Na náměstí pak starobylá budova radnice, muzejní prostory, kostel sv. Kateřiny a městská věž.

ČERVENÝ HRÁDEK: Kdo bude mistrem světa ve svíčkové?

Sobota 6. září od 14 hodin
Za dlouhých osmnáct let se vaření klasické české „svíčkové" na Červeném Hrádku stalo tradicí. S nádechem nadsázky by se dalo říci, že se vlastně jedná o mistrovství světa. „Někdy to tak opravdu nazýváme, ona se de facto svíčková nikde jinde ve světě nevaří," směje se jeden z organizátorů unikátního klání Bedřich Fryč a vzápětí vše uvede na pravou míru, „oficiálně je to ale spíše Mistrovství České republiky." Letošní „světový a český" šampionát vypukne první zářijovou sobotu (6. září) v 14.00 hodin. Mezi porotce usedne již velezkušený arbitr Marián Vojtko, pořadatelům se také podařilo získat jednoho vzrůstem sice malého, gurmánsky ale velikého Jiřího Krytináře. „Účast dlouholetého předsedy Petra Novotného je v jednání, zatím nevíme, zda mu zdravotní stav dovolí na Hrádek přijet," naznačuje Fryč.

MOST: U kostela budou velké slavnosti

Sobota 6. září od 11 hodin
Václav Neckář, Marcela Holanová nebo Ewa Farna. To je jen malý výběr z bohatého programu letošní Mostecké slavnosti, která se v areálu děkanského kostela uskuteční v sobotu 6. září. Neoficiálního zahájení se stejně jako v minulých letech zhostí průvod, jenž vyrazí v 11 hodin z 1. náměstí. Již potřetí bude nejen průvod, ale i celá slavnost laděna do barev města.

LITVÍNOV: Na Pavlu jsou Rybí slavnosti

Sobota 6. září od 9 do 18 hodin
Český rybářský svaz místní organizace Most pořádá 4. ročník rybích slavností. Slavnost se koná na rybochovné stanici Pavel v Litvínově. Jedná se o prezentaci českého rybářského svazu s ukázkami rybolovné techniky, soutěžemi pro děti, prodej ryb a rybích specialit, občerstvení, nebude chybět živá hudba.

ŽELENICE: Koná se jarmark

Sobota 6. září od 13 do 19 hodin
Program pro děti i dospělé si na sobotu připravili v Želenicích. Koná se tam Želenický jarmark. Ve sportovním areálu najdete ukázky sokolníků, vystoupení skupiny historického šermu Fénix, vystoupí také orientální tanečnice. Zadovádět si můžete na umělém bizonovi.

LITVÍNOV: Pochod uctí památku mrtvých horníků

Sobota 6. září od 7 hodin
Klub českých turistů Litvínov pořádá v sobotu 9. ročník turistického pochodu k 33. výročí důlní katastrofy: Memoriál Pluto. Vychází se mezi 7 a 10.30 od památníku v Litvínově, trasy jsou od pěti do 33 kilometrů. Cyklisté se mohou projet na trasách od 20 do 60 kilometrů. Končí se v Louce u Litvínova. Startovné 10 korun.

OSEK: Rozloučení s oseckým létem s Xindlem

Sobota 6. září od 17.30 hodin
Město Osek vás zve na rozloučení s oseckým létem! Koná se v sobotu 6. září 2014 v areálu Cisterciáckého kláštera v Oseku. V 17:30 hodin hraje kapela MY?, od 19:00 hod. XINDL X. Vstupné 150 korun.

BÍLINA: Hvězdy pop music 80. let ozdobí Den horníků v Bílině

Sobota 6. září od 10 hodin
Bílina - Město Bílina bude o tomto víkendu 6. září opět centrem a střediskem kulturní pozornosti! Vždyť bude svědkem velmi zajímavé plejády účinkujících umělců – muzikantů, hudebníků, kteří výrazným způsobem ovlivnili tuzemskou popovou scénu 80. let minulého století. Stane se tak v rámci aktuálního ročníku open air akce pod názvem Den horníků, na kterou organizátor Kulturní centrum Kaskáda Bílina srdečně zve návštěvníky zdarma. Kompletní program naleznete ZDE.

DUCHCOV: Zahrají zvoníci v kostele

Sobota 6. září od 19 hodin
Soubor Zvonky Dobré zprávy je jedinečným hudebním tělesem, které působí v České republice od roku 2010. V sobotu zahraje v Duchcově v kostele Církve československé husitské. Hra na zvonky je populární zejména v USA, Velké Británii, Austrálii nebo Japonsku. V Evropě se vyskytují takovéto soubory velmi ojediněle. Několik souborů existuje v Německu a jeden v Polsku.

ŽATEC: Je tu jedna z největších slavností v kraji, Dočesná

od pátku 5. září
Ve dnech 5. a 6. září se v Žatci uskuteční již 57. ročník akce Dočesná 2014. Jak již z názvu vyplývá, jedná se o oslavu dočesání chmele. K ochutnání zde bude mnoho produktů od více jak 30 pivovarů z Čech, Moravy, Německa a opět také Japonska. Kromě tradičních soutěží, jako jsou například tanec s korbelem na hlavě nebo ruční česání chmele se návštěvníci mohou těšit na bohatý kulturní program. Kompletní program ZDE.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru