Jirkov; Chomutov – Letošní sezóna Severočeských farmářských trhů se v našich městech pomalu, ale jistě blíží ke svému finále. O jejich oblíbenosti není třeba dlouze diskutovat, každé jejich konání navštěvují stovky i tisíce zájemců. Ani na těch nadcházejících tomu určitě nebude jinak, zvláště pak, když se ponesou ve znamení „Jablečných slavností".

jablka229

Jablečné slavnosti

Jablečné slavnosti připravil jejich pořadatel, sdružení Český um - Artificium Bohemicum ve spolupráci s místní samosprávou jako zpestření pravidelných trhů.

Co takové slavnosti obnášejí? „Kromě speciálního a rozšířeného výběru samotných jablek to bude rozšířená nabídka pečiva s jablky, křížal, moštů nebo třeba cider (jablečné víno vyráběné řízeným kvašením jablečného moštu)," láká k návštěvě zástupce pořadatele Adam Weber.

jablkalogo229Soutěžíte rádi?

To ale zdaleka není vše. Pro návštěvníky je připravena „chutná" soutěž o interesantní ceny. „Účastníci soutěže mohou dle svého nápadu připravit jablečný pokrm či nápoj, který přinesou v den konání trhů mezi osmou a desátou hodinou na náměstí, kde se trhy konají. Porota vybere nejlepší, nejchutnější a nejzajímavější nápady a trojice výherců obdrží zajímavé ceny. Vyhlášení výsledků proběhne vždy přibližně v 11 hodin," vysvětluje Weber.

Rozhodli jste se přihlásit?

Pak neváhejte s registrací. Zájemci o soutěž v Jirkově a Chomutově se mohou zaregistrovat ve svých městských informačních centrech, tam si také mohou rovnou vyzvednout dvě kila jablek na osobu. Odběr je samozřejmě ZDARMA, jablka do soutěže věnoval pořadatel Severočeských farmářských trhů.

Zúčastnit se mohou i ti, kteří se rozhodnou zpracovávat jablka vlastní, i v tomto případě je ale registrace nutná. S tou byste neměli v žádném případě otálet, jablíček je připraveno omezené množství.

„Třeba objevíme nějakou místní fantazii"

„Jablečnými slavnostmi chceme obohatit tradiční farmářské trhy, podpořit místní pěstitele jablek a jejich zpracovatele, a také vyzkoušet invenci místních obyvatel a jejich kulinářské umění," usmívá se Adam Weber a doplňuje, „tak trochu doufáme, že štrůdly budou v menšině, a že třeba objevíme nějaký fantastický místní jablečný recept, který, pokud nebude tajný, rádi zveřejníme i na webu Severočeských farmářských trhů."

Kdy a kde...jablkaa229

Nyní zbývá doplnit to nejdůležitější. Jablečné slavnosti v Jirkově proběhnou tuto sobotu 27. září na náměstí Dr. E. Beneše od 8 do 12 hodin, v Chomutově pak o týden později, v sobotu 4. října na náměstí 1. máje taktéž od 8 do 12 hodin.

Registrace a výdej jablek

Jirkov - od úterý 23. září do pátku 26. září mezi 10.00 a 16.30 v jirkovském Infocentru v Kostelní ulici.
Chomutov – od pondělí 29. září do pátku 3. října mezi 10.00 a 17.00 v chomutovském Infocentru, ulice U Městských mlýnů 5885

Další informace budou průběžně zveřejňovány www.severoceskefarmarsketrhy.cz a facebookovém profilu SFT.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru