Hvězdárna v Chomutově nese jméno po významném českém matematikovi a fyzikovi. foto: město Chomutov
Co se chystá

Chomutov – Každý rok můžeme téměř celý listopad zahlédnout na noční obloze velmi jasné a zároveň nejrychleji se pohybující meteory z celého roku – Leonidy. Na obloze jsou nepřehlédnutelné. Nejvíce jich můžeme spatřit v noci 17. a 18. listopadu, kolem 15 meteorů za hodinu. A právě na pátek 17. listopadu přichystala Astronomická společnost Chomutov veřejné pozorování tohoto meteorického roje. 

Pozorování se uskuteční od 20 hodin u Hvězdárny F. J. Gerstnera, která se nachází v Lipské ulici vedle bývalého Kina Oka. O vybudování hvězdárny jsme psali v květnu, můžete si o ní více přečíst ZDE.

Čím jsou Leonidy ještě zajímavé? Často září velice jasným světlem díky velké rychlosti, jakou vnikají do našeho ovzduší. Jejich rychlost 71 km/s je téměř nejvyšší možná rychlost vstupu meteoroidů do zemské atmosféry. Pohybují se totiž téměř přesně proti pohybu naší Země. Bohaté deště jsou vždy způsobeny hustými vlákny za mateřskou kometou, která se ke Slunci vrací jednou za přibližně 33 let. Poslední návrat v roce 1998 přinesl výrazné roje v letech 2001 a 2002 (a rovněž fantastické bolidové divadlo v roce 1998). Další návrat se očekává v roce 2031. I mimo tuto největší aktivitu ale produkují velmi jasné bolidy

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru