Ilustrační foto
Chomutov

Ústecký kraj, Litoměřice - Neznámý pachatel vystupující na sociální síti pod nickem „Richard“ oslovil dvaašedesátiletou ženu z Litoměřic. Začal si s ní dopisovat prostřednictvím sociálních sítí a představil se jako lékař působící pracovně v USA. Postupně získal její náklonnost a přislíbil jí společný život.

Pod smyšlenou legendou doručení a převzetí důležitého cenného balíčku požadoval opakovaně na jeho zajištění velké množství poplatků včetně cla. Důvěřivá žena mu v době od května 2021 do současnosti postupně poslala na účet v zahraničí několik částek, kdy celkem přišla o více než 750 tisíc korun. Policisté již ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu podvod a po neznámém „lékaři“ pátrají.

Tento případ není ojedinělý, objevily se také případy, kdy se podvodník snaží o sblížení po internetu pod nějakou legendou (např. voják bez rodiny a příbuzných, sloužící v zahraničí, který nalezl zlato, cennosti apod.) a ženě slíbí svůj příjezd, ovšem potřebuje si do Čech poslat peníze/zlato/cennosti a to formou balíku. Opět je od poškozené požadováno velké množství poplatků na zajištění takového balíku a až když osoba přestane platit, spojení je přerušeno. Někdy jsou tvrzení podvodníka podložena zasláním (nekrytého) šeku s budoucím termínem vyplacení – o tom, že je šek nekrytý se poškozený dozví až poté, co už sám rozeslal nějaké své prostředky.

Výše uvedenou trestnou činnost páchají v rámci celého světa dobře organizované skupiny cizinců. Peníze zpravidla putují na střední východ či do jižních zemí a z účelově založených kont jsou přeposlány do bank třetího světa, kde už je nelze dohledat. Samotné šetření věci zpravidla naráží na absenci mezinárodních smluv o policejní spolupráci u zúčastněných států), případně nedohledatelnost toku peněz a místa, odkud probíhala komunikace.

"Obětmi se stávají jak senioři, tak i mladí lidé, či střední generace. Pachatelé vědí přesně jak zacílit, aby získali důvěru, u obětí často cílí na emoce," uvedla policejní mluvčí Pavla Kofrová.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru