Jaro začalo mlhavě a mrazivě, v dohledné době dorazí i sněžení
Jezero Most. Únor 2021. Foto: Oldřich Hájek
Chomutov

Chomutovsko - Jako by to bylo včera, co jsme vyhlíželi zimní sezonu, a nyní už máme za sebou prvních 48 hodin meteorologického jara, které trvá každoročně od 1. března do 31. května (na severní polokouli). Počasí se ale na lidský kalendář, přesněji na lidské představy moc neohlíží, a tak první březnový den doprovodily mlhy a mrazy, které k březnu patří. Koneckonců proto tu máme lidovou pranostiku Březen – za kamna vlezem. Kamna, ústřední topení, klimatizace..., ať už do Vašich domovů teplo přináší cokoliv, bude se to hodit. Namísto slunce a tepla nás totiž čeká vpád ledového vzduchu z polární oblasti.

Těžko říci, kdy vznikla výše zmíněná pranostika. Těžko říci, kdo je jejím stvořitelem. Těžko říci, s jakými teplotami se severozápad a sever dnešní České republiky potýkal před 100, 200, 500 lety, kdy Evropané ani neznali brambory, natožpak aby měli meteorologické stanice. Ano, mapy deklarující globální oteplování jsou tak trochu o ničem. Ale to víte, vydělat se dá na všem. Nicméně zpět k tématu. Například v Teplicích byla 2. března 1963 naměřena teplota -15,6 °C. Jde o nejnižší březnovou teplotu v rámci let 1961 a dále. Z pohledu metropole Ústeckého kraje, konkrétně z pohledu Vaňova, je březnovým minimem (také ve smyslu let 1961 a dále) -15,3 °C a datuje se na 1. březen 1986. Dále třeba Děčín v březnech 1961 až 2021 čelil až -17,0 °C, a to 5. března 1971.

Ať už věříte čemukoliv, jedna věc je jistá – dorazí severák. A hranice okresů, ty opravdu řešit nebude.

3. března: Středa se ještě ponese v rytmu úterka a pondělka. Jinými slovy – většina obyvatel severozápadních a severních Čech se opět probudí do mlhavého, sychravého rána. A ti, kteří po ranních rituálech sáhnou po výjezdní doložce a nastoupí do svého vozidla, se budou s mlhou potýkat i na cestě. Mlha se totiž rozpustí až během dopoledne či dokonce odpoledne. Nedlouho po západu slunce pak od západu dorazí oblačnost, převážně vysokého patra, což však stačí k narušení hledání lepších zítřků na hvězdami poseté noční obloze. Nejvyšší odpolední teploty okolo 6 až 9 °C.

4. března: Díky technice víme, že se otevřou dveře. Jaké, pro koho? Řeč je o tlakové výši se středem u Islandu a tlakové níži se středem nad Ruskem. Mezi těmito tlakovými útvary, pravda hlavně po přední straně té tlakové výše, do České republiky vpadne ledový, původem arktický vzduch. Ale ve čtvrtek ještě ne, až potom. Takže ačkoli bude v noci a ráno vesměs polojasno, zbytek čtvrtka ovládnou mraky a k večeru dorazí i paní studená fronta. Nejvyšší odpolední teploty okolo jarních 11 až 14 °C, v oblasti Šluknovského výběžku okolo 7 až 10 °C.

5. března: Srážek doprovázejících výše zmíněnou studenou frontu mnoho nebude, podstatné však je, že budou sněhové. Zpočátku jen na horách, později i v nížinách. Čili pokud náhodou v pátek po dokončení procesu vstávání uvidíte padat sněhové vločky, ne, nemáte koroňáka. Po poledni začne oblačnosti ubývat, možná s výjimkou Krušných hor, nad kterými se v severním proudění budou mraky neustále hromadit. Právě v Krušných horách bude sněhánek nejvíce, v nížinách se objeví symbolicky, pokud vůbec. Nejvyšší odpolední teploty okolo 2 až 5 °C.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru