Bezdomovci nemusí být na mrazu. Na úřadě dostanou polévku i čaj, další pomoc ale odmítají
ilustrační foto
Chomutov

Jirkov - Počet lidí bez střechy nad hlavou, kteří tráví zimu venku, je v Jirkově každoročně přibližně stejný.

Podle vedoucího odboru sociálních věcí a školství Karla Bernta lze jen složitě odhadovat, kolik bezdomovců je v samotném městě, protože se vesměs pohybují po celém katastru Jirkova. „Pokud se budeme bavit o osobách bez přístřeší ve městě, tak jde nanejvýš o deset lidí,“ míní Bernt.

V Jirkově fungují sociální služby provozované Armádou spásy v ČR. Jedná se o noclehárnu pro bezdomovce, azylový dům pro muže a ženy a dále azylový dům pro matky s dětmi.

O lidi bez střechy nad hlavou se částečně dokáže postarat i městský úřad. „Jsme schopni poskytnout během úředních hodin osobám bez přístřeší teplé nápoje, polévku, případně drobné občerstvení. Seznámíme je i s uvedenými sociálními službami, aby nemuseli trávit mrazivou noc na ulici. Bohužel u některých z nich se setkáváme s odmítáním, chtějí být i v tomto počasí venku,“ krčí rameny Bernt.

Pro mnohé bezdomovce je totiž problém dodržovat domácí řád a pravidla v zařízeních sociálních služeb či v klasických ubytovnách. Zejména se jedná o situace, kdy jsou pod vlivem alkoholu. V problematice bezdomovců sociální odbor také spolupracuje s městskou policií. Když strážníci nebo asistenti prevence kriminality někoho takového objeví venku, kontaktují sociální pracovníky.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru