VIDEO: Policejní psi jsou nenahraditelnými pomocníky, s psovody žijí v jedné domácnosti
Policejní psovodka Michaela Heřmanová. Foto: Oldřich Hájek
Chomutov

Trmice – Asi dvacítku psů najdeme na oddělení služební kynologie Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje v Trmicích. Jsou to nenahraditelní pomocníci policistů a tradiční součást Policie ČR.

„U policie Ústeckého kraje máme převážně plemena německý ovčák, belgický ovčák, máme i velkého knírače a labradora. Psy máme rozdělené na klasickou služební kynologii a speciální služební kynologii,“ říká Petr Tomášek, vedoucí oddělení služební kynologie, Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje.

Abyste měli představu, co služební psi umí: Policisté s nimi vyjíždějí na vyhledávání návykových látek, zbraní, výbušnin, detekci akcelerantů požárů, detekci živých nebo ostatků. Každý pes je vycvičený a vhodný na něco jiného. Nesmí se bát výstřelů nebo třeba rychlé přepravy helikoptérou.

VIDEO

Speciálním činnostem se v Trmicích věnuje mezi jinými policejní psovod Petr Paroubek, který se stará hned o čtyři německé ovčáky. "Vycvičená zvířata ztotožňují pachy z místa činu s člověkem," přibližuje. Takto trénovaný pes dokáže třeba přiřadit kus oblečení z místa přepadení k pachateli.

Policejní psovodi, jak jsme je poznali, jsou se svými parťáky sehraným týmem, a také velcí přátelé, kteří mimo práci žijí v jedné domácnosti. Pracovní nasazení je poměrně intenzivní a psi, kteří jsou zde v Trmicích, nejsou jediní, které policisté v Ústeckém kraji mají.

„Psi jsou nasazení vlastně neustále. Když to spočítáme na počet výjezdů na 24 hodin, máme v rámci celého krajského ředitelství Ústeckého kraje za každý den třicet až třicet pět výjezdů na různé akce a problematiky,“ dodává Petr Tomášek.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru