V Jirkově probíhá odchyt holubů. Přenášejí nemoci, nekrmte je! Vyzývá město
ilustrační foto, zdroj: Město Jirkov
Chomutov

Jirkov - V současné době probíhá ve městě pravidelný odchyt holubů odbornou firmou. Samotný odchyt je prováděn za pomocí odchytových klecí na 4 vybraných lokalitách a probíhá vždy po dobu 2 měsíců, do konce měsíce prosince.

Odchytovými zařízeními jsou zpravidla zasíťované klece, do nichž se nasype zrní jako návnada. Odchycení holubi se z klecí vybírají v pravidelných 2-denních intervalech a během celého pobytu v kleci mají dostatek vody a krmení, aby nedocházelo k týrání. Odchytová firma předává odchycené holuby ke krmení zvířat (především dravcům), umístěných v záchranných stanicích, u nichž je z biologických důvodů takový způsob výživy nutný.

Během odchytové akce je odchyceno cca 200-300 holubů.

Holubi nacházející se ve městech jsou tzv. synantropními ferálními holuby, což znamená zdivočelí holubi pocházející z původně domestikovaných holubů skalních, kteří se opět stěhují do blízkosti lidských obydlí.

Od holubů se vcelku snadno na lidi přenášejí různé roztoče či plísně. Dále je na člověka přenosná salmonela a klíšťová encefalitida, kterou přenášejí klíšťata. Z dalších nemocí nutno jmenovat toxoplasmózu, ptačí tuberkulózu a pro lidi vysoce nakažlivou ornitózu. Mimo jiné negativním dopadem přemnožení holubů je hromadění jejich trusu a jeho devastující vlivy na stavby a kulturní památky.

Z TĚCHTO DŮVODŮ ŽÁDÁ MĚSTO OBČANY, ABY HOLUBY NEKRMILI!!!

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru