Práce za hranicemi, Starke Jobs, Nabídka práce v Německu, Operátor výroby, elektrikář
Ilustrační foto
Chomutov

Agenturní zaměstnávání je obecně velmi diskutovaným tématem, které mezi zaměstnanci nebo uchazeči o zaměstnání budí velkou kontroverzi. Proti sobě stojí dva tábory příznivců i odpůrců zaměstnání před agenturu. Odpůrci zpravidla s touto formou zaměstnání nesouhlasí a vidí v ní pouze snahu agentur vydělat na pracovních silách. Příznivcům naopak vyhovuje péče agentur o své zaměstnance i široké spektrum pracovních příležitostí.

Zájem o práci v Německu stále roste. A není se čemu divit. Práce za hranicemi je typická nesrovnatelnou výší mzdy, štědrým sociálním systémem a krátkou vzdáleností od měst Chomutov, Most nebo Karlovy Vary. Řada zájemců při hledání zaměstnání volí personální agentury, které uchazečům o práci nabízejí rozmanité pracovní pozice. „Největší uplatnění v Německu nacházejí Češi jako operátor výroby, elektrikář, svářeč a řidič kamionu, občas se ale objeví i nabídka práce v Německu pro vysokoškoláky nebo manažery,“ odpovídá Zdeněk Drozda z personální agentury Starke Jobs Marienberg na otázku, o jaké pracovní pozice v Německu je největší zájem.

Personální agentura funguje stejně jako zaměstnavatel

Personální agentura funguje jako zaměstnavatel, který v nadneseném významu pronajímá své zaměstnance jiným firmám. „V praxi to funguje tak, že český uchazeč o práci přijede do personální agentury, kde absolvuje pohovor s česky hovořícím personalistou. Společně si ujasní představy uchazeče o tom, co by chtěl dělat a za jakých podmínek. Také doladíme jeho životopis tak, aby obsahoval co nejvíce informací o jeho dosavadních pracovních pozicích a zkušenostech,“ přibližuje Zdeněk Drozda obsah prvního setkání personální agentury s uchazečem o práci.

„Personální agentura poté sestaví profil uchazeče a podle jeho zkušeností jej rozešle firmám v regionu, který si uchazeč sám zvolí. Firmy, kterým profil zasíláme, vybíráme podle toho, kde by kandidát mohl nalézt své uplatnění,“ popisuje další proces Zdeněk Drozda ze Starke Jobs Marienberg, a dodává: „Personální agentura nemůže nikdy slíbit, jak brzy bude uchazeč zaměstnán, může ale slíbit, že udělá všechno pro to, aby k nalezení práce za hranicemi došlo.“

Koncové firmy si z řad agenturních zaměstnanců vybírají samy

O tom, o jaké kandidáty posílí koncové firmy svůj tým, rozhodují společnosti samy. „Zaměstnanec musí odpovídat požadavkům firem, to se nijak neliší od běžných zvyklostí. Podmínky kladené na zaměstnance jsou individuální, od úrovně znalosti němčiny přes délku praxe až po různá osvědčení. Důležitý je však vždy řidičák a aktivní řízení, to aby se zaměstnanec měl jak dostat do práce, a také němčina, aby se v práci domluvil, a to platí jak pro pozice manažer, tak pro pozice, jako je operátor výroby nebo elektrikář,“ vyjmenovává Zdeněk Drozda nejčastější podmínky práce v Německu.

Jakmile si firma z profilů kandidátů vybere svého budoucího kolegu, osloví personální agentura znovu uchazeče a nabídne mu práci. „Pokud je zájem o zaměstnání oboustranný, pak se zvoleným kandidátem sepíšeme pracovní smlouvu a on se tak stane zaměstnancem personální agentury s místem výkonu práce ve firmě, která si jej zvolila. Jen výjimečně podpisu smlouvy předchází osobní pohovor uchazeče přímo s firmou, kde si ověřují především znalosti jazyka,“ přibližuje Zdeněk Drozda ze Starke Jobs Marienberg dění poté, co se pro uchazeče najde zaměstnání.

Pro personální agentury ze zákona platí podmínka vyšší mzdy zaměstnancům

Být zaměstnancem personální agentury tedy přináší mnohé výhody. Vedle německé pracovní smlouvy je to také péče o zaměstnance, přihlášení k sociálnímu a zdravotnímu pojištění i pomoc s žádostí o Kindergeld nebo se zřízením bankovního konta u některé z německých bank. „Zásadní rozdíl mezi zaměstnáním přímo pod firmou a agenturním zaměstnáváním je ovšem ve výši platu. Zatímco pro přímé německé zaměstnavatele platí zákonný požadavek na minimální mzdu 9,19 €, agentury ze zákona musí svým zaměstnancům platit nejméně 9,49 €. U mnoha firem se tedy nevyplatí obejít je s životopisem osobně, na stejné pozici byste jako kmenový zaměstnanci zbytečně přišli o peníze. Není také pravda, že z vašeho platu odcházejí výdaje na práci personální agentury. Tahle povinnost leží na firmě, pro kterou zaměstnanec pracuje,“ dodává Zdeněk Drozda závěrem.

Cesta od hledání práce za hranicemi po uzavření smlouvy se někdy zdá zdlouhavá, nicméně je v zásadě jednoduchá. Na pohovor do personální agentury si s sebou rovnou přineste svůj životopis. Ujasněte si představy o práci, jakou byste chtěli vykonávat. Neberte všechno, mohlo by vás to brzy přestat bavit a vystavujete se riziku, že pro agenturu začnete působit jako nestálý, a tedy neperspektivní zaměstnanec.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru