Turistům napoví mluvící mapa, k památkám je dovedou směrovky
Multimediální informační panel s mapou a upoutávkami na místní památky už je nainstalovaný u autobusového nádraží. Foto: MÚ Jirkov
Chomutov

Jirkov - Jirkov má turistům rozhodně co nabídnout. Zatím však chyběl systém, který by je provedl po místních památkách nebo navedl na turistické trasy. To se v těchto dnech mění.

Město získalo od Ministerstva pro místní rozvoj ČR dotaci, díky které se pustilo do instalace turistického informačního systému. Jeho hlavní částí je multimediální panel s mapou Jirkova a okolí. V současné době už je umístěn na autobusovém nádraží a obsahuje několik desítek upoutávek, které lákají k návštěvě místních i okolních zajímavostí. Na malé obrazovce doprovází profesionálně namluvené informace také fotografie či videospoty.

Po městě se v rámci akce rozmístí také sedm rozcestníků s celkem pětatřiceti směrovkami, které turisty navedou k důležitým místům v Jirkově. U nejvýznamnějších památek budou také informační tabule s textem, fotografiemi i QR kódem pro snadné nahrání informací do mobilního telefonu. Těch bude celkem devět, například na náměstí, u městské věže, sklepů či synagogy.

Součástí projektu je také aplikace, která bude sloužit jako turistický průvodce pro mobilní telefony. Je již vytvořená, Jirkov je součástí městských audioprůvodců v aplikaci DARUMA go!

Doteď městu podobný navigační a informační systém chyběl. A poměrně citelně, turisté museli s každým dotazem do informačního centra. „Přitom Jirkov má turistům co nabídnout, navíc další atraktivní cíle se nachází v okolí,“ poznamenala k tomu místostarostka Dana Jurštaková. Město je navíc jedním z výchozích bodů pro cykloturistiku v Krušných horách.

Celkové náklady na pořízení systému jsou 1,3 milionu korun, z toho zhruba 640 tisíc činí státní dotace. V současné době je nainstalovaný multimediální panel a několik směrovek. Kompletně bude systém nainstalovaný do května 2019.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru