Chomutov – Památka připomíná smrt dvou chomutovských radních ve švédském zajetí. Kaple byla kompletně opravena.

Foto: Město Chomutov

Vinohradská kaple Panny Marie v Mostecké ulici stojí na hlavní silnici, při cestě z Vinohrad do centra po pravé straně. Město nechalo opravit fasádu, střešní krytinu a krovy. „Zrekonstruovány byly také architektonické a sochařské prvky na průčelí. Archandělu Michaelovi byly dodány kovové části, tedy meč a kopí,“ řekl městský architekt Jaroslav Pachner. Kaple byla také odvlhčena. Opravy vyšly na 583 tisíc korun. Na opravu kaple získalo město dotaci ve výši 425 tisíc korun.

1702kaple2Kaple byla postavena v roce 1697 na paměť dvou chomutovských radních – punčocháře Michala Kreisigra a řezníka Schnabla. Nad vchodem jsou ve svorníku vytesány jejich cechovní znaky, punčocha a dvě sekery. Radní popravilo švédské vojsko za třicetileté války. Radní byli vzati v roce 1645 jako rukojmí za vyplacení výpalného. „Město tehdy bylo kvůli válce ve špatné ekonomické situaci a nemělo na výpalné, které Švédové požadovali,“ popisuje historii kaple architekt Pachner.

Švédové, kteří radní drželi ve svém táboře v Annabergu, je kvůli nesplacení dluhu zabili. Kaple byla postavena na počest Panny Marie z prostředků města Chomutova, které pocházely z výtěžku prodeje majetku obou radních.

V letech 1989 až 1990 byly upraveny chodníky kolem kaple. Terén byl tehdy zvýšen a kaple tak působí méně dominantně, než tomu bylo původně.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru