OBRAZEM: Takhle by mohlo vypadat Kamencové jezero. Architekti navrhli jeho novou tvář
Molo, které by mělo navazovat na Sportovní náměstí ze vstupu od Aquasvěta. Zdroj: Město Chomutov
Chomutov

Chomutov - Poté, co město v roce 2016 převzalo do své správy zpět areál Kamencového jezera, stálo před rozhodnutím, co s ním bude dál. Nyní, o dva roky později, skončila architektonická soutěž, jejíž vítěz zpracuje pro město územní studii, která bude areál chránit před možnými budoucími nekoncepčními zásahy a dá mu vizi rozvoje. „Pokud má Kamencové jezero být skutečnou perlou Krušných hor, jak ho často označují turistické brožury, musíme se koncepčně věnovat jeho rozvoji. Díky architektonické soutěži máme dokument, který pomůže při rozhodování o budoucích investicích do areálu a jeho okolí,“ řekl náměstek primátora David Dinda.

Architektonická soutěž byla pro Chomutov ojedinělá. Podobná, co se týče rozsahu a zaměření, se ve městě ještě nekonala. Vítěze vybírala odborná nezávislá porota z řad architektů a laiků. Nezávislá odborná porota vybrala návrh brněnské architektonické kanceláře Refuel, který podle poroty splnil všechny požadavky. V následujících měsících město bude jednat s vítězem o podrobných podmínkách spolupráce a dalšího rozvoje areálu. V řádu dvou let se budou připravovat projekty pro první investice podle vítězného návrhu. „Návrh vítěze a především vizualizace nejsou konečnou podobou, ale představí jak architektonický, tak urbanistický směr, kterým by se měl rozvoj ubírat,“ řekla vedoucí odboru rozvoje a investic magistrátu Jana Tröglová. V horizontu deseti let město bude v areálu investovat až 100 milionů korun.

Vítězný návrh

Návrh vnímá areál Kamenco¬vého jezera v návaznosti na okolní areály, tedy na zoopark, letní kino a sportovně kulturní areál na Zadních Vinohradech. Pracovně tento komplex označuje jako Podkrušnohorský park. „Navrhli jsme jednotlivé areály a aktivity propojit veřejnými prostranstvími s novými domy. Prvním prostranstvím je Kamencové náměstí, které spojí jezero se zooparkem a vytvoří důstojný vstup z centra města. Druhým je Sportovní náměstí, které umožní vstup k jezeru od aquaparku. Třetím je hráz mezi jezerem a otvickým rybníkem, kde by mohl vyrůst hotel. Hráz naváže na cesty do krajiny. Vznikne tak synergie mezi jednotlivými místy a provozy,“ uvádí architekt Zbyněk Ryška z Refuelu.

Kamencové náměstí (vstup z Přemyslovy ulice)

V místě zbořeného hotelu je navrženo veřejné prostranství – náměstí, které postupně přechází v městské molo. Současné molo návrh tvarově doplňuje. Z nového náměstí je hlavní vstup do areálu jezera, letního kina a přístup k jižnímu vstupu do zooparku. „Na jižní straně navrhujeme vstupní objekt se společnou pokladnou areálu jezera a letního kina, zázemím i uzamykatelnými kójemi pro kola přístupnými přímo z náměstí. Na severní hraně náměstí počítáme s novým objektem infocentra s kavárnou a multifunkčním sálem. Infocentrum by díky své poloze fungovalo jak pro Kamencové jezero, tak pro zoopark,“ popisuje Ryška. Historická pokladna zůstává zachována v rámci veřejného prostoru jako historická stopa.

0506vizualice1

0506vizualizace

Sportovní náměstí (vstup od Aquasvěta)

Návrh rozšiřuje parkoviště před Aquasvětem a zároveň zde vytváří centrální veřejné prostranství, kterým propojuje další okolní areály. Nově je v této části umístěn vjezd do kempu a vstup do areálu Kamencového jezera. „Naše řešení počítá s rozšířením Golf klubu o recepci kempu,“ vysvětluje Jan Skoupý z architektonického studia Refuel. Návrh tak zcela ruší stávající vjezd do kempu v ulici Tomáše ze Štítného a posouvá jej do vhodnějšího místa z pohledu přístupu i orientace návštěvníků.

0506vizualizace2

Otvická hráz

Hlavní problém šíje mezi Kamencovým jezerem a Velkým otvickým rybníkem návrh řeší formou parkovacích ploch ze zátěžového trávníku s možným jiným využitím mimo hlavní letní sezonu. Na hrázi je navržen nový objekt vstupu, převlékacích kabin, WC a návrh také vizuálně propojuje areál Kamencového jezera s areálem vodolyžařského vleku. Nejvýznamnějším zásahem do této části, tedy do východního břehu areálu Kamencového jezera, je navržení hotelu s restaurací a wellness provozem, jehož významnou výhodou by podle soutěžního návrhu byl výhled na jezero a Krušné hory a také potenciál přilákat návštěvníky během celého roku. Naopak hotel by neměl rušit panorama jezera, proto by se mělo jednat maximálně o třípodlažní budovu, která zapadne do charakteru okolní vzrostlé zeleně.

0506vizualizace3

Cesty a doprava

Pro pěší a cyklisty návrh zpřístupňuje jezero z několika směrů. Vstup ze sportovního náměstí umožňuje pěší dostupnost ze sídliště Zadní Vinohrady. Vstup z hráze s novou lávkou přes železniční trať dovolí bezpečné pěší a cyklistické spojení se sídlišti Březenecká, Kamenná a Zahradní. Vstup z Kamencového náměstí umožňuje pěší dostupnost z centra města. Všechny vstupy nabízejí uzamykatelné kóje pro kola, přístupné z veřejného prostranství. Z pohledu městské hromadné dopravy vstupy navazují na zastávky současných linek. Tvůrci návrhu by uvítali diskuzi o prodloužení linky 303 na hráz u otvické pláže.

Automobilová doprava bude orientována především na vstupy z Mostecké ulice, tedy od Aquasvěta a od otvického rybníku, kde budou kapacitní parkoviště. Doprava tudíž nebude tolik zasahovat do obytné části města. „Na Sportovním náměstí u nově vybudovaného vstupu od Aquasvěta navrhujeme rozšířit stávající parkoviště o 58 parkovacích stání. Parkoviště pomůže překlenout nárazovou poptávku po parkování u jezera,“ vysvětluje architekt.

Na hrázi mezi jezerem a otvickým rybníkem vítězný tým doporučuje vybudování parkoviště na rozsáhlé ploše bez vzrostlé zeleně, která je v současné době používaná pro živelné parkování. Parkoviště by mělo mít kapacitu 248 parkovacích stání a bude vytvořeno ze zátěžového štěrkového trávníku s oddělením parkovacích stání pásem z kamenné kostky. Použitím přírodních materiálů parkoviště mimo letní koupací sezonu splyne s okolní krajinou.

Na nově vzniklém Kamencovém náměstí je zamýšleno upravit stávající plochu pro parkování v Přemyslově ulici. „Změnou organizace se navýší kapacita parkoviště na 135 stání s dlažbou, která umožňuje vsakování srážkových vod. Mezi parkovacími stáními plánujeme retenční pás s vegetační úpravou a výsadbou stromů,“ dodává Skoupý.

Ubytování

Kromě míst pro stany a karavany studio navrhlo současné chatky bez sociálního zařízení zbourat a nahradit je moderními dvoupodlažními chatkami. Návrh ruší ubytování v Soláriu, ve kterém by nově mohla vzniknout vnitřní dětská herna.

Stravování

Studio Refuel počítá s fungováním sezonních bister ve vstupních objektech s kapacitou 50 strávníků, dále započítává kapacitu rekonstruovaného objektu Dřevák, u kterého uvažuje o úpravě až pro sedm desítek hostů v celoročním provozu. Restaurace pro zhruba 40 lidí by měla vzniknout v novostavbě hotelu na hrázi. Celoroční provoz by měla mít i kavárna v infocentru na Kamencovém náměstí.

Volnočasové vyžití

Sportovní zázemí a hřiště se v areálu příliš nezmění, přesunout by se měl minigolf, přibudou dva stoly na stolní tenis, po obou plážích a jejich okolí je navrženo volné rozmístění hracích prvků pro různě staré děti. Studio navrhuje upravit režim areálu. V létě placený a uzavřený areál, po zbytek roku oplocený veřejný park s denní otevírací dobou. Autoři jsou přesvědčeni, že takto atraktivní místo má potenciál naplnit restaurace a sportovní aktivity celoročně. V létě koupání, sport a odpočinek, na podzim a na jaře lázně, sauna v hotelu, sportoviště, promenáda pro běh, in-line brusle a procházky. V zimě pak lázně, sauna v hotelu, upravené běžecké tratě, ledové kluziště.

Investice v poslední době

Do areálu město za poslední dva roky hodně investovalo. Nejprve vyřešilo havarijní stav mola výstavbou plovoucího mola za více než čtyřicet milionů korun. Za další miliony byly provedeny některé nutné opravy. Město nechalo odbahnit část jezera od Dřeváku k půjčovně lodiček. Další odbahnění se chystá u otvické pláže a okolí nového mola.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru