Chomutov - Virtuální realita ohromí i zaryté odpůrce klasických počítačových her. Stovky míst na dosah, neuvěřitelné zážitky – a přitom vše tak skutečné. Někteří si dokonce zahrají zdarma.

Nejmladší hráči počítačových her jen nechápavě kroutí hlavou, když se dostanou k nějaké starší hře z generace jejich rodičů – přijde jim to směšně primitivní, jednoduché a statické. Oni jsou zvyklí na velice realistické prostředí s perfektní grafikou, řadou funkcí, možností atd. Jenže pořád se hra odehrává na displeji počítače. I ty nejpropracovanější počítačové hry však mají nepřekonatelného konkurenta – virtuální realitu. Vstoupíte do ní v chomutovské VR Arcade v ulici Pionýrů.

„Virtuální realita mě přitahovala. Když jsem si konečně poprvé nasadil speciální brýle, hned jsem věděl, že tohle si musím pořídit domů. Baví mě programování a chtěl jsem si pro virtuální realitu něco zkusit vytvořit,“ vzpomíná na seznámení s touto technologií vedoucí týmu VR Arcade Jakub.

Hry pro virtuální realitu však vyžadují nejvýkonnější počítače. „Pár her a dostatečně výkonný počítač přijde zhruba na sedmdesát tisíc korun. To si nemůže dovolit každý, což nás přivedlo k nápadu otevřít hernu virtuální reality,“ vysvětluje investor Miroslav. Díky VR Arcade si tak virtuální realitu může vyzkoušet každý. „Přesněji tedy skoro každý. Děti mohou od osmi let, žádnou překážkou nejsou ani dioptrické brýle,“ říká Jakub. Ať už si v chomutovské VR Arcade přišli zahrát pánové, dámy či mládež, všichni odcházeli naprosto nadšení.

Trocha tělocviku i poznání

Chomutovská herna nyní disponuje dvěma herními místnostmi, tzv. VRSpace, na webu www.vrarcade.cz je možné si rezervovat termín. „Pro začátek opravdu stačí hodina a podle preferencí hráče pomáhá pracovník týmu vybrat hráči co nejzajímavější hru. Určitě nikoho, kdo nikdy virtuální realitu nezkoušel, neposadíme hned na horskou dráhu. Protože i tak zkušený hráč, jako je vedoucí týmu Jakub, nedávno udělal hlavou díru do zdi,“ dává historku k dobru Miroslav. A Jakub hned přidává další: „Přítelkyně hrála doma, házela oštěpem, ale ovladač jí vypadl z ruky a jen tak tak minul televizi.“

Když člověk poslouchá další a další historky, hned je mu jasné, proč v herní místnosti není nic než počítač a holé zdi, uprostřed leží kobereček, díky kterému hráč pozná, že je ve středu místnosti. „Nikdo se ale nemusí bát, že by tu narazil do stěny – i ve virtuální realitě ho červená mříž upozorní, že se k ní blíží,“ vysvětluje Jakub.

V místnosti mohou být až čtyři hráči, jeden z nich hraje, ostatní sledují jeho výkon na obrazovce pověšené vysoko na stěně. „Když se střídají u hry, dokážou si vytvořit naprosto skvělou atmosféru,“ podotýká pracovník Lukáš, který se o hráče v herně stará a vše jim vysvětlí.

Aby měli zájemci představu, co je v herně čeká, na facebookový profil VRArcade umístil Jakub Fremund video. Na půlce obrazovky je snímaný on při hře, na druhé půlce je to, co vidí. „Jde o ukázku ze hry Beat Saber. Hráč má světelné meče – modrý a červený a jimi podle barvy a směru šipky půlí kostky. Zároveň se vyhýbá hranolům, které se na něj řítí. Každý, kdo si tuto hru zahraje v nejvyšší obtížnosti, se může pokusit vyhrát IPhone 6S Plus 64GB. Co pro to musí udělat? Až do konce července se může pokusit uhrát nejvyšší skóre.

Výběr her je opravdu široký – od stříleček, přes různé úkolovky – některé dají opravdu fyzicky zabrat, až po oddychové, logické i dětské. „Určitě je fajn přijít ve sportovním oblečení a dámy ať nechají lodičky doma,“ radí vedoucí týmu Jakub.

U některých her se hráč může posadit, u jiných zase tvoří. „Moje dvanáctiletá dcera si oblíbila kreslení. Je neuvěřitelné, co ve virtuální realitě dokáže hráč vytvořit. Posledně namalovala sopku, z níž vytékala láva, a vy tím vším můžete procházet a prohlédnout si to ze všech stran,“ popisuje Miroslav. Ten děti vzal na Maledivy – ovšem právě ve virtuální realitě: „Byl jsem tam s manželkou a moc se nám líbily. Tak jsem to chtěl ukázat dětem. Super je, že nejslavnější místa na zemi jsou ve virtuální realitě tak reálná, že jsem dětem mohl ukázat i okno našeho pokoje v hotelu.“

Nejrychlejším štěstí přeje

Protože se blíží Mezinárodní den dětí, tým VR Arcade už vymyslel, čím mladé hráče potěší. „Hráči do 17 let, kteří si zarezervují na 1. červen jednu hrací hodinu, za ni zaplatí jen 99 korun místo 350 korun. Navíc prvních pět přihlášených bude mít svou hodinu zdarma,“ oznamuje Miroslav.

Stejně lákavá je i nabídka pro starší školáky. „Blíží se konec školního roku, proto zveme školáky, aby se domluvili se svým učitelem a objednali se do naší herny virtuální reality. Můžeme se domluvit například na pětihodinové rezervaci, aby si mohli zahrát všichni spolužáci. A zdarma,“ překvapuje Miroslav.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru