Ústecký kraj - Celníci v uplynulých dnech vyhmátli v Ústeckém kraji 13 cizinců, kteří pracovali načerno. Tři případy odhalili na Chomutovsku, stejný počet na Teplicku, dva na Mostecku a Lounsku a po jednom na Děčínku a Litoměřicku.

Kontroly celníků zaměřené na nelegální zaměstnávání. Ilustrační foto

Bez potřebných dokumentů pracovali konkrétně Vietnamci a Ukrajinci. „Jedenáct cizinců původem z Vietnamu, kteří v provozovnách obsluhovali zákazníky a pokladnu, nebyli schopni doložit, na základě jakého právního vztahu v obchodech pracují. Ani zaměstnavatelé nepředložili žádné doklady, které by dokumentovaly oznamovací povinnost související se zaměstnáváním svého zaměstnance. Stejně tak zaměstnavatel dvou mužů z Ukrajiny, pokládajících dlažbu, nesplnil oznamovací povinnost, vůči úřadu práce," upřesnil tiskový mluvčí celníků Jiří Nejedlý.

Celníci zjištěné případy porušení právních předpisů předají příslušnému oblastnímu inspektorátu práce. Za nesplnění oznamovací povinnosti, může být ve správním řízení uložena pokuta až do výše sto korun. Jestliže zaměstnavatel zaměstnává cizince bez platného povolení, hrozí mu sankce do deseti milionů korun," připomněl Nejedlý.

Od začátku roku provedli celníci v kraji 82 kontrol zaměřených na zaměstnávání cizinců, při nichž zkontrolovali přes sto cizinců. Ve 44 případech přišli na nesrovnalosti. Jedenáct lidí pracovalo bez povolení, u 36 cizinců nebyla zaměstnavatelem splněna oznamovací povinnost.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru