Na demolice v sociálně vyloučených lokalitách získají obce více než 113 milionů korun
Toto zbylo po demolici hotelu v Chomutově. Foto: archiv / e-deniky.cz
Chomutov

ČR - Více než 113 milionů korun poskytne Ministerstvo pro místní rozvoj na demolice budov v sociálně vyloučených lokalitách. Schváleno bylo celkem 42 podaných žádostí. Po demolici dojde u většiny projektů ke znovuoživení a tím i ke zkrášlení prostředí.

„Chátrající nevyužívané objekty trápí spoustu měst a obcí. Kromě toho, že jsou životu nebezpečné, se kolem nich soustředí i sociální problémy. Odstraňování těchto budov je velmi nákladné, poskytnuté peníze proto daným obcím jistě významně pomohou tyto problémy řešit. Mezi nejúspěšnější letos patří kraj Ústecký, Královehradecký a Olomoucký,“ říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

„Za Úřad zmocněnce vlády jsem ráda, že je v Ústeckém kraji o tento program zájem. Díky plánu na hospodářskou restrukturalizaci RE:STAR budou tyto dotace na demolice i nadále pokračovat. Speciálně mě těší vysoká úspěšnost žadatelů z našeho kraje. Uspělo například město Most – dojde tak k demolici bytového domu, blok 31, který místní obyvatele trápí již dlouho, dotací se dočká také Louka u Litvínova, Chomutov, Bečov, Duchcov a další. Již teď víme, že o další prostředky bude mít v budoucnu zájem i Litvínov,“ sdělila zástupkyně zmocněnce vlády Gabriela Nekolová.

V Ústeckém kraji bylo schváleno osm podaných žádostí v celkové hodnotě 37,2 milionů korun, v Královehradeckém kraji sedm žádostí v celkové částce za více než 21 milionů korun a v Olomouckém kraji šest žádostí v hodnotě 13,3 milionů korun.

Ve městě Štětí dojde například k demolici objektu bývalé ubytovny, která je umístěna přímo v centru, tedy v lokalitě zastavěné rodinnými domy. V době rozvoje papírenského průmyslu objekt sloužil jako ubytovna pro zaměstnance s kapacitou šedesáti bytů. Budova má tři podlaží a od roku 2000 je zcela opuštěná. Objekt v současné době bezprostředně ohrožuje občany města. Po odstranění budovy zde bude vytvořeno travnaté hřiště pro potřeby požárnického sportu. V severočeském Mostě bude zase vyřešen havarijní stav bytového domu, který se nachází v blízkosti zóny „Stovky“. Jedná se o dům se třemi samostatnými vstupy a čtyřmi podlažími.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru