Chomutov - Poprvé v letošním roce mají návštěvníci Podkrušnohorského zooparku možnost navštívit expozici terárií. Expozice byla uzavřena jako každý rok z důvodu zimování zvířat, které je nutné pro následné úspěšné rozmnožování jednotlivých druhů.

Kontaktní prohlídka terárií s výkladem Jaroslava Zelinky. Foto: archiv zooparku

Zároveň proběhla v chovatelském zázemí rekonstrukce elektroinstalace a výměna starých terárií za nové. „Všechna již dosluhující terária v zázemí byla vyměněna za nové, " uvedl chovatel Jaroslav Zelinka a dodal: „ Do terárií umísťuji mláďata z umělé líhně nebo jedince, které je nutné léčit. Můžu sem umísťovat i jedovaté druhy, protože terária mají bezpečnostní zámek."

Obojživelníky a plazy chová zoopark od roku 2002, kdy byl zahájen provoz terarijní expozice. V současné době zde žije 140 jedinců terarijních zvířat v 17 druzích. „Mláďata se daří odchovávat pravidelně," uvedla ředitelka zooparku Iveta Rabasová.

„V uplynulém roce to byl například ojedinělý odchov čtrnácti trnorepů afrických, úspěšný odchov blavorů žlutých nebo zmijí růžkatých," dodala ředitelka. Terária jsou oblíbeným místem pro většinu návštěvníků. Kontaktní prohlídky využívají skupiny v rámci zážitkových dnů a výukových programů.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru