Strážníkům, kteří ve sněhové vánici oživovali ženu, poděkoval primátor. Dostali i finanční odměnu
Strážníky, kteří v husté vánici zachránili život ženě, ocenil primátor Marek Hrabáč.
Chomutov

Chomutov - V husté vánici zachránili život ženě. Za jejich rychlý zásah je ocenil primátor Chomutova Marek Hrabáč. Řeč je o strážnících chomutovské městské policie Michalu Pavláskovi a Oldřichu Sacharovi, kteří neváhali a 16. ledna poskytli první pomoc ženě ležící v Holešické ulici bez známek života.

"Strážníkům patří obrovský dík. Zásah byl rychlý, účinný a vedl k záchraně života. Strážníci byli finančně odměněni, ale myslím, že mnohem větší odměnou jim je to, že ženě navrátili život," řekl velitel městské policie a primátor města Marek Hrabáč.

Strážníci šli do sídliště předvést osobu k podání vysvětlení. Téměř u domu hříšníka se rutinní úkol změnil v akci, na jejímž konci byla záchrana lidského života. Hlídku zastavila vyděšená kolemjdoucí a upozornila na nechybně ležící ženu. Navzdory hustému sněžení a vánici strážníci začali strážníci ženu okamžitě resuscitovat. Shodou náhod šla okolo lékařka, která strážníkům také pomáhala ženu oživovat.

"Správně a včasně poskytnutá první pomoc, v tomto případě laická resuscitace prováděná strážníky, výrazně zvýšila šanci na přežití ženy. Patří jim naše velké poděkování za profesionální a obětavý přístup,“ řekl u události tiskový mluvčí krajské záchranné služby Prokop Voleník. Podle něj strážníci správně ženě uvolnili dýchací cesty a nepřímou masáží srdce nahradili činnost jejího srdce a snažili se tím obnovit krevní oběh. Po několika minutách přijela sanitka s lékařem a záchranáři, kteří si ženu převzali do péče. "Ženě se podařil obnovit krevní oběh a resuscitace byla tedy úspěšná. Sanitka ji odvezla a ARO do nemocnice," dodává Voleník.

Všichni strážníci v loňském roce prošli kurzem první pomoci, a to se nejen tímto zásahem vyplatilo. Kurz byl prvním krokem ve zdravotnické průpravě strážníků. "Letos chceme nechat vyškolit dvě strážnice do pozic instruktorů, aby proškolování v první pomoci mohlo být častější a intenzivnější," dodal ředitel Městské policie Chomutov Tomáš Douda.

Na video ze záchranné akce se můžete podívat zde:

{article title="VIDEO: Strážníci ve sněhové vánici bojovali o život ženy"}[div class="articleinarticle"]

[title]

[image-intro] [introtext limit="300" strip="1"][/div]{/article}

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru